Koliko treba vježbati da se vide mišići?

Nakon koliko sedmica vježbanja mogu očekivati da vidim jasno definirane mišiće na svom tijelu? Hm, ima li osobe koja je krenula na pilates ili u teretanu, a da si nije postavila to pitanje. Naravno da to prvenstveno ovisi o tome vježaš li dovoljno često, ali i o drugim faktorima, a jedan od njih je koliko su ti dugi razmaci među treninzima piše zdravakrava.

Koliko treba vježbati da se vide mišići?

Bez napora uz stepenice

“Definicija mišića ovisi o učestalosti i intenzitetu vježbanja, a da bi mišići postali izraženi potrebno je između četiri i osam tjedana”, objašnjava Jon-Erik Kawamoto, kondicijski trener i nastavlja: “Iako se to možda čini kao dugo razdoblje, već nakon dva tjedana dobit ćeš prve pokazatelje da su tvoje vježbe djelotvorne, a jedan od njih je da ćeš se bez napora moći popeti uz stepenice.”

Trening visokog intenziteta najučinkovitiji

Ako na svom tijelu želiš što prije vidijeti definirane mišiće, usredotoči se na trening visokog intenziteta tri do četiri puta tjedno. “U trendu je trening visokog intenziteta u intervalima, a sastoji se od nekoliko kratkih razdoblja vježbanja maksimalne jačine, pomiješanih s intervalima manje napornog vježbanja, primjerice skakanja, istezanja, dizanja utega ili joge.

Ovakav trening namijenjen je ljudima koji nemaju dovoljno vremena, ali svejedno žele održavati zdravlje i formu, tražeći usput nešto novo i izazovno. Jedna seansa traje najviše pola sata. Popularni programi u ovom stilu su CrossFit, P90X i Tabata”, objasnio je Marino Bašić, prof. kineziologije i osobni kondicijski trener. Pomoću ove vrste treninga učinkovito se tope masne naslage što pomaže da mišići budu što vidljiviji.

Odmor je jednako važan kao i vježbanje

“Važno je i da osiguraš slobodne dane između treninga kako bi tijelu omogućila da se oporavi od vježbanja. Pretjerivanje s vježbanjem dovodi do ozljeda i iscrpljivanja organizma. Ako želiš vidljive mišiće osim na ritam vježbanja trebaš paziti i što jedeš. Dakle, ako je tvoj cilj povećanje mišićne mase trebaš dodati proteine u svaki obrok, jer su oni građevni materijal za mišiće”, objašnjava Kawamoto.

Najnovije

Popularno

Više savjeta