Izbjegavajte ove 3 greške kao početnik u vježbanju

KOLIKO vježbanje može biti komplicirano i zahtjevno možete vidjeti kada se već prvi put nađete u fitness centru te ne znate otkud krenuti i što raditi. Mnogi previše vremena provedu kao početnici radeći razne greške, umjesto da brže uče i napreduju. Međutim, lako je griješiti budući da postoji puno stvari koje treba znati. Za početak ponekad je bolje znati što ne raditi, odnosno koje greške treba odmah izbjegavati dok ne postanu navika.

Izbjegavajte ove 3 greške kao početnik u vježbanju

Ne preskačite zagrijavanje

Čini se da koliko god puta ovo treneri ponavljaju, rekreativci jednostavno ne shvate važnost zagrijavanja dok se ne ozljede ili osjete prve bolove i poteškoće na treningu. Kada kažemo zagrijavanje, ne mislimo samo na nekoliko sekundi zamahivanja ruku, već na kompletno zagrijavanje koje se uglavnom sastoji od podizanja temperature tijela (kardio aktivnost) i kombinacije razgibavanja i dinamičkog istezanja svakog zgloba i mišića. Osim što se zagrijavanjem uvelike smanjuje rizik od nastanka ozljeda, time će i sama izvedba na treningu biti kvalitetnija.

Tražite savjet stručnjaka

Svaki fitness centar bi trebao imati na raspolaganju stručnu osobu koja je uvijek spremna dati savjet. Iako možda mislite da znate što i kako ćete raditi jer ste to već negdje vidjeli, ili vam je rekao prijatelj, uvijek se savjetujte sa stručnom osobom ako za to imate priliku. Mnoge su vježbe naizgled jednostavne, ali postoje uvijek detalji na koje treba pripaziti, a vi ih ne znate. Objasnite treneru vaše ciljeve, iskustva i mogućnosti te vježbajte sukladno dobivenim savjetima.

Nemojte vježbati previše

Morate shvatiti kako je vježbanje dugoročan proces, rezultati ne dolaze preko noći. Početnici ne vide brze rezultate, pa često pretjeruju s količinom i frekvencijom treninga. Rade previše vježbi, ponavljanja i serija, te nakon godina neaktivnosti krenu odjednom vježbati svaki dan. Takav pristup je u konačnici kontraproduktivan jer može dovesti do ozljeda i pretreniranosti, te neće uslijediti optimalan napredak, a nakon kratkog, ali intenzivnog treniranja, početnici često odustaju, pa nakon nekog vremena ponovno ponavljaju isto. Vježbanju pristupite kao dugoročnom procesu postepenog napretka koji vam mora postati navika želite li postići i održavati željene rezultate.

Najnovije

Popularno

Više savjeta