Istraživanje: Žene gube mišiće u 40-toj, muškarci u 30-toj godini

Istraživanje: Žene gube mišiće u 40-toj, muškarci u 30-toj godini

Oko 40. godine života mišićna vlakna kod žena počinju da se skraćuju, dok kod muškaraca taj proces počinje već u 30-tim godinama.

U svakoj sljedećoj godini, mišićne ćelije gube mitohondrije (centralno mjesto ćelijskog metabolizma) koji im osiguravaju energiju.

Oslabljeni mišići narušavaju ravnotežu, vrijeme reagovanja i manje efektno apsorbuju šećer iz krvi, što može da uzrokuje slabost i poveća rizik od pojave dijabetesa.

Pad mišićne snage moguće je smanjiti za čak 50 posto, ali samo ako se poštuje optimalan režim fizičke aktivnosti, uključujući vježbe jačanja.

Osobe koje treniraju s tegovima ili rade vježbe jačanja, efikasnije izgrađuju mišićnu masu i gube manje mitohondrija od onih koje vode pasivan život.

Stručnjaci kažu da je sasvim dovoljno da osoba bude aktivna 45 minuta, tri puta sedmično i da treba da kombinuje 15 minuta vježbi jačanja s 30 minuta šetnje brzim korakom, što će očuvati mišićno tkivo, brzinu metabolizma i gustinu kostiju i spriječiće povećanje tjelesne mase i pojavu osteoporoze.

Kako funkcionišu mišići

(Ljepotaizdravlje.ba)

Najnovije

Popularno

Više savjeta