Dinamičko istezanje – pravi uvod u trening

Svi prije treninga imaju običaj istezati se. Postoje nekoliko vrsta istezanja, istezanja statičkog tipa, aktivno i pasivno te dinamičko istezanje. Običaj je da većinu vremena provodimo u položajima koje naše mišiće istežu na statički način, međutim to i nije uvijek poželjno i dobro piše.

Statičko istezanje puno je bolje izvoditi na kraju treninga nego na samom početku. Istezanja dinamičkog tipa bilo bi poželjno koristiti svaku put prije treninga kao pripremu mišića na kontrakcije koje ih čekaju tijekom vježbanja.

Znanstvena istraživanja govore da istezanja dinamičkog tipa puno bolje “probuđuju” mišiće te ubrzavaju živčani impuls koji je zadužen za aktivaciju pojedine mišićne skupine.

Isto tako bavite li se vježbanjem u teretani ili rekreativno nekom sportskom igrom ova vrsta istezanja upravo opisuje već navedene mišićne kontrakcije. Shodno tome da se primijetiti da je dinamičko istezanje vrlo blisko i s prevencijom ozljeda te nam “čuva” koljena, kukove, ramena i ostale mišićne skupine koje su ugrožene tijekom treniranja.

Zaključno, svaki put prije treninga koristite neki oblik dinamičkog istezanja, a statičko na kraju u smislu oporavka mišića te pripreme za sljedeći trening.

U videu možete vidjeti jednu rutinu dinamičkog istezanja koja je vrlo korisna zbog gore navedenih razloga.

Dinamičko istezanje

Najnovije

Popularno

Više savjeta