4 stvari koje morate mijenjati u treningu

Većina rekreativaca dolazi i odlazi na treninge u fitness centar bez nekakvog plana i programa, te uglavnom uvijek rade isto. Trening im se obično svodi na one vježbe i način treninga kojeg su prvo naučili, pa otprilike to nastavljaju ponavljati prenosi Index. Jedna od najvećih greški koja vas može koštati napretka jest to da konstantno vježbate isto, jer takvi isti podražaji neće stimulirati tijelo na razvoj, već ćete samo održavati trenutno stanje.

4 stvari koje morate mijenjati u treningu

Kako bi ostvarili bilo kakav napredak, potrebno je progresivno usavršavati i unaprjeđivati trening. Isto tako, ne postoji najbolji program treninga i zato je dobro isprobati razne vježbe, rutine i metode treninga kako bi individualno odabrali najbolji trening.

Evo što sve možete, morate s vremenom mijenjati i isprobati kako bi na različite načine stimulirali mišiće i energetske sustave.

Rekvizite

Možda ste se naviknuli raditi vježbe samo na spravama, ili samo s bučicama, ali poželjno je isprobati razne rekvizite te ih čak nekoliko uključiti u jedan trening. Iste vježbe, isti pokrete dobro je raditi s različitim rekvizitima jer način na koji aktiviraju mišiće nije isti.

Strukturu treninga

Strukturu treninga valja prilagoditi individualnim ciljevima, ali iz više razloga dobro je isprobati različite oblike treninga; klasične treninge s utezima, kružne treninge, funkcionalne treninge, intervalne treninge, kombinirane treninge (vježbe snage i kardio vježbe), i dr.

Broj serija i ponavljanja

Kod vježbanja, broj serija i ponavljanja važan je faktor kojeg također treba odrediti prema ciljevima. U početku se obično sve vježbe izvode u 2-3 serije po 10-15 ponavljanja kako bi se vježbe naučile dobro izvoditi i kako bi se potaknuo optimalan početnički razvoj, međutim s vremenom je potrebno isprobati manji i veći broj ponavljanja i serija što direktno diktira i intenzitet treninga, opterećenje s kojim se vježbe izvode.

Vježbe

Iako postoje vježbe, pokreti (npr. čučanj, mrtvo dizanje, sklekovi…) koje bi uglavnom stalno trebale biti dio treninga, većinu treba povremeno mijenjati. Osim što ćete tako pronaći vježbe koje vam najbolje odgovaraju, mišići trebaju promjenu koja će ih iznova šokirati i natjerati na rast i razvoj. I kod kardio aktivnosti tijelo je prilično efikasno te se brzo prilagodi, stoga ako želite mršavjeti dobro je mijenjati aktivnosti.

Najnovije

Popularno

Više savjeta