Kako se riješiti muha u kući

Pored toga što mogu da budu jako dosadne, muhe mogu da izazovu mnoge probleme, naročito kada je u pitanju kontaminiranje vaše hrane. Iako obična kućna muha ne ujeda ljude, kontaminiranjem hrane može da prenese bolesti kao što su salmonela, malarija i tuberkuloza. Voćne mušice su manje, ali mogu da polože oko 500 jaja na površinu vaše hrane. Preventiva i sprečavanje muha da uopšte uđu u vaš dom je jednako bitno, kao i njihovo izbacivanje.

Kako se riješiti muha

Postavite zamku sa deterdžentom za sude

U običnu teglu sipajte do oko 3 cm visine deterdženta za sude i isto toliko vode. Deterdžent će privući muhe, koje će se potom udaviti u vodi. Mnogo bolje rezultate ćete imati ako koristite neki deterdžent za sude koji ima voćni miris, na primher od jabuke ili limuna.

Napravite prirodno sredstvo za zaštitu od muha

Muhe bježe od mirisa ljute aleve paprike. Uzmite sprej bocu i u njoj napravite miks od vode i malo ljute aleve paprike i dobro promućkajte. Ovim prirodnim sredstvom isprskajte vrata i pragove, prozore i druge otvore na koje muhe mogu ući. Miris ljute aleve paprike bi trebalo da drži muhe na odstojanju od vašeg doma.

Sadite biljke koje su muhama odbojne

Muhe ne podnose lavandu, bosiljak i mentu (nanu). Posadite ove biljke u bašti pod prozorom (ako živite u kući) ili u saksijama koje ćete postaviti na prozor. Ako ne želite da sadite začinsko bilje, već neko ukrasno cvijeće, najbolje je da posadite neven, jer i on odbija muhe.

Nadmudrite muhe plastičnim kesama punim vode

Način na koji kesa puna vode reflektuje svetlost podsjeća na paučinu i muhe će se truditi da je maksimalno izbhegavaju. Vrlo je jednostavno. Napunite običnu, providnu kesu vodom, vežite čvor na vrhu i okačite je blizu vrata ili prozora. U ovu svrhu možete koristiti i neki stari CD ili DVD, jer na sličan način reflektuje svetlost.

Preventivnim ponašanjem spriječite muhe da uđu u vaš dom

Svo smetlje u kući držite zatvoreno
Muhe idu na đubre, naročito ako u njemu ima nekih ostataka hrane, zato nipošto nemojte držati kese i kante sa smetljem otvorene.

Bacite voće i povrće prije nego što se pokvari i postane nejestivo
Kad god možete voće i povrće nemojte držati na stolu u kuhinji, već u frižideru. Ako predugo stoji nepojedeno i počne da se kvari, sigurni ste da ga nećete pojesti, bacite ga. Nemojte ga držati samo da skuplja muhe.

Održavajte higijenu vašeg doma
Redovno čistite podove, stolove i radne površine u kuhinji. Ne ostavljajte mrvice na stolu nakon jela.

Držite prozore i vrata zatvorenim
Na one prozore koje često otvarate radi provjetravanja kuće postavite mrežu kako biste unaprijed spriječili ulazak ne samo muha, nego bilo kog insekta.

Savjeti
Za svaki slučaj, uvijek držite peckalicu za muhe pri ruci.

Upozorenja
Ako koristite neki insekticid, budite pažljivi, jer su ova sredstva često štetna za ljude i kućne ljubimce. Bolje je da isprobate sva netoksična sredstva, prije nego što se odlučite za otrove i hemikalije.

Ukoliko ipak želite da koristite hemikalije i komercijalna rješenja za muhe, pročitajte članak – Koja komercijalna sredstva su najbolja protiv muha

Izvor: Kakopedja.com

Najnovije

Popularno

Više savjeta