Stvari koje ne treba čistiti vodom

Voda je ekološki najprihvatljivije sredstvo za čišćenje u svakom domaćinstvu, ali to ne znači da je prikladna baš za sve površine. U nastavku donosimo pet stvari koje u domaćinstvu nikako ne biste trebali čistiti vodom.

Stvari koje ne treba čistiti vodom

Pliš

Pliš je odavno izgubio svoj starinski imidž i apsolutno je trendovski materijal kod uređenja interijera. Međutim, čišćenje plišanih jastučnica ili kauča vodom nije nabolja odluka. Ako se osjetljiva vlakna namoče pa se posuše, mogu “ostati” u tom novom položaju pa na namještaju ostaje svojevrsni uzorak brisanja. Posebno sredstvo za čišćenje tekstila ili četka su stoga puno prikladniji za čišćenje. Jednako vrijedi i za osjetljiva vlakna kao što su antilop ili mikrovlakna.

Elektronički uređaji

Prljavštine na ekranima, tipkovnicama i sličnim aparatima uvijek prvo treba ukloniti suhom krpom i nikada ih ne prskati direktno vodom. Za tvrdokornu prljavštinu također možeš poprskati blago sredstvo za čišćenje na krpu i njime očistiti uređaj.

Kako napraviti maramice za čišćenje

Koža

Namještaj od kože naročito je osjetljiv. U kombinaciji s vodom mogu ostati pruge ili, u najgorem slučaju, materijal može postati porozan i napuknut. Za čišćenje kožnih sofa koristite isključivo posebne proizvode za njegu kože.

Mramor

Prilikom čišćenja mramora nemojte koristiti vodu, već ga uvijek čiste na suho. Ako se zbog jake prljavštine mora koristiti voda, najbolje je koristiti je što je moguće manje, inače naslage kamenca mogu nakon nekog vremena učiniti da površina izgubi sjaj.

Laminatni podovi

Premda su mnogi podovi od tvrdog drveta i laminata vodootporni, vremenom se troše, pa ih čišćenje vodom u konačnici može oštetiti. Kako biste spriječili “napuhavanje” poda, bolje je brisati ga samo vlažnom krpom ili koristiti poseban podni brisač za drvene i laminatne podove.

Izvor: klix.ba

Najnovije

Popularno

Više savjeta