Šta znači crtica ispod simbola lavora s etikete na odjeći

Kada kupimo neki komad odjeće, svakako bismo trebali pogledati što piše na etiketi o njegovu održavanju. Pravilno pranje i održavanje odjeće važno je kako bi ona što duže izgledala dobro i bila nosiva. Među nekoliko standardnih simbola na etiketi s odjeće je i lavor ispod kojeg se mogu nalaziti crtice.

Šta znači crtica ispod simbola lavora s etikete na odjeći

Simbol lavora ili kade s etikete na odjeći označava da se odjevni predmet može prati u perilici rublja, a ako je lavor prekrižen, znači da pranje nije dopušteno. Kod robe koja se pere ručno u lavoru će se nalaziti ruka, a ako vaša perilica ima program za ručno pranje, onda je možete oprati i u perilici.

Roba koja se može prati u perilici rublja unutar kadice imat će napisano na kojoj se maksimalnoj temperaturi smije prati, a temperature za pranje su u rasponu od 30 do 95 stupnjeva. Važno je obratiti pozornost i na to nalaze li se ispod kadice jedna ili dvije crtice, a crtica može i izostati.

Ta crtica označava kakav je ciklus pranja najbolje upotrijebiti, kao i jačinu centrifuge. Ako crtice nema, znači da možete upotrijebiti normalan ciklus pranja i normalnu jačinu centrifuge. Jedna crtica znači normalan ciklus pranja uz slabiju centrifugu, a dvije crtice da trebate upotrijebiti nježniji ciklus pranja i najslabiju centrifugu.

Većina današnjih perilica rublja ima centrifugu maksimalne jačine 1200 okretaja, odnosno minimalne jačine 600 okretaja u minuti, pa se svakako sjetite namjestiti je prije početka pranja kako bi vaša odjeća bila pravilno održavana i dugo trajala.

Izvor: zadovoljna.hr

Najnovije

Popularno

Više savjeta