Šta nikada ne biste trebali stavljati u mašinu za pranje suđa

Mnogi će se složiti da je mašina za pranje suđa jedan od najboljih “izuma” ikada. Međutim, postoje predmeti koje nikada ne biste trebali trebali stavljati u mašinu za pranje suđa kako se ne bi oštetili ili razbili. Najlakše je ubaciti suđe u mašinu i pustiti da ona odradi sav posao, ali ona će u nekim slučajevima napraviti više štete nego koristi. Izbjegavajte u nju stavljati sljedeće predmete.

Šta nikada ne biste trebali stavljati u mašinu za pranje suđa

Oštre noževe

Ovog pravila biste se trebali pridržavati ukoliko u vašoj mašini ne postoji odvojen dio u koji možete staviti noževe. U suprotnom, oni mogu oštetiti unutrašnjost mašine. Također, deterdžent koji se koristi u mašinama za pranje suđa ih može otupiti, a topla voda i toplina mogu olabaviti njihove drške.

Metalni pleh

Ukoliko želite da metalni pleh traje godinama, preskočite mašinu i nakon upotrebe ga operite u toploj vodi. Nakon što ste ga koristili nekoliko puta, možete ga izribati uz pomoć soli kako biste uklonili sve neprimjetne ostatke hrane koji su se možda uspjeli zadržati na površini.

Tave

Ona neće izdržati ponovljena pranja u mašini pa biste ih radije trebali oprati ručno koristeći deteredžent i mekanu spužvu. Nemojte kupovati onu na kojoj je žica kako ne biste izgrebali tavu.

Drveni kuhinjski pribor

Topla voda i sušenje su prejake za drvo i mogu pokvariti oblik ovog pribora. Operite ga ručno u toploj vodi bez deterdženta.

Plastični pribor

Mekana plastika će se raspasti prilikom pranja u mašini pa obavezno pročitajte upute proizvođača. Ukoliko piše da ga možete prati u mašini, stavite ga na gornju rešetku gdje je manja toplina.

Kristal

U mašinu također ne biste trebali stavljati kristalne čaše za vino i slične predmete jer je velika vjerovatnoća da će puknuti.

Izvor: klix.ba

Najnovije

Popularno

Više savjeta