Šta još može tableta za pranje posuđa

Većina domova danas ima mašinu za pranje posuđa te za nju koristi tablete. Ako niste znali one mogu biti od koristi i pri drugim situacijama. Donosimo par trikova i savjeta gdje tableta za pranje posuđa može biti od velike koristi.

Šta još može tableta za pranje posuđa

Oprati mašinu za pranje veša

Većina ljudi to ne radi iako to sprječava mnoge probleme. Stručnjaci iz redova njihovih proizvođača preporučuju da u praznu mašinu ubaciš 1-2 tablete za pranje posuđa, temperaturu namjestiš na 90°C i pokreneš pranje. Ovaj postupak sprječava loš miris, čisti mašinu i sprječava začepljenja. Trik je posebno koristan za mašine starije od pet godina jer im produžava vijek trajanja.

Očistiti fritezu

Čišćenje friteze je noćna mora – teško je ukloniti svu tu masnoću. Srećom, tableta za pranje posuđa tu je od velike pomoći. Ispražnjenu fritezu napuni do 3/4 toplom vodom i ubaci jednu tabletu. Ostavi unutra i košaru za prženje, da se i ona opere. Uključi fritezu, ali pazi da temperatura ne prijeđe 90 °C. Neka tako “krčka” 10 minuta. Savjet: otvori prozor, neugodan miris će se širiti iz friteze dok to radiš. Na kraju isperi fritezu vrućom vodom.

Osvježiti prostor

Poprilično nam ide na živce kako kuća još dugo nakon kuhanja određenih jela zadrži neugodan miris. Mirisa ćeš se lako riješiti uz pomoć tablete za pranje posuđa. Uzmi veći lonac, ulij vode do visine 5,6 centimetara, ubaci tabletu i pusti da vrije na niskoj temperaturi – upit će smrad i proširiti ugodan miris.

Smeđe mrlje

Ljubitelji crnog čaja znaju da on ostavlja neugodne smeđe mrlje na loncima, šalicama, čašama i nije ih se lako riješiti. Zakipi vodu s tabletom za pranje posuđa. Kad se tableta otopi ulij tekućinu u šoljice koje želiš oprati. Neka stoji tako sat vremana pa operi.

Žute mrlje

Žute mrlje s bijele majice, poput onih ispod pazuha, vrlo su tvrdokorne. Dok pereš bijelu robu, u mašinu ubaci jednu tabletu za pranje posuđa i uključi program koji i inače koristiš. Bijele će stvari ponovno biti blistavo bijele – kao u reklami.

Zapečeni lonci

Mučiš se da ukloniš zagorjele ostatke s lonaca i tava? Ulij vodu, ubaci tabletu i pusti da vrije nekoliko minuta na srednje visokoj temperaturi. Nakon toga operi lonac ili tavu sa spužvom i deterdžentom za suđe

Dodatni savjet:

Ako imate punu mašinu za suđe  a nestalo vam je deterdženta, evo vam savjeta samo za vas. Umjesto pranja svog tog posuđa na ruke, pokrenite mašinu na visokoj temperaturi bez deterdženta. Rezultati vas mogu iznenaditi. To ne bi trebali raditi redovito jer uspjeh ovisi o količini prljavštine i dužini programa. Ali ako je hitno, probajte. Šta god bilo, nemojte koristiti deterdžent za ručno pranje posuđa – on može uzrokovati previše pjene i oštetiti vašu perilicu posuđa.

Izmišljeno posuđe koje ne morate prati

Najnovije

Popularno

Više savjeta