Sitnica koja može spasiti život kada izbije požar

Više od polovice smrtnih slučaja u požaru u SAD-u dogodi se tijekom noći. No vatrogasni stručnjaci kažu da jedan jednostavan sigurnosni trik može osobi spasiti život – zatvaranje vrata spavaće sobe tijekom noći, bilo prije odlaska na počinak ili kad je požar već izbio, a osoba ne može pobjeći kroz vrata.

Ta sitnica može osobi dati dodatne sekunde ili čak minute da nađe drugi izlazak iz kuće ili dok ne dođu ne vatrogasci. Kako se možemo zaštiti u slučaju požara istraživala je tvrtka za ispitivanje sigurnosti Underwriters Laboratories. Znanstvenici su zapalili vatru u zgradi u kojoj stanovi imaju dvije spavaće sobe na katu. Vrata jedne sobe ostavili su otvorenima, a vrata druge sobe su zatvorili.

Nakon što je vatra gorjela tri minute soba s otvorenim vratima bila je puna dima. Soba sa zatvorenim vratima nije bila puna dima ni nakon pet minuta. To je zato jer zatvorena vrata mijenjaju protok vrućine i toksičnih plinova.

Ako su roditelji zabrinuti da zbog zatvorenih vrata neće čuti svoje dijete iz druge sobe, rješenje je postavljanje monitora za bebe u dječjoj sobi, savjetuju američki vatrogasci.

Stručnjaci ističu da je i dalje najbolja zaštita od požara detektor dima koji je najbolje postaviti u spavaćoj sobi.

Izvor: zadovoljna.hr

Najnovije

Popularno

Više savjeta