Namirnice koje se ne zamrzavaju

Namirnice koje se ne zamrzavaju

Kuhani krompir, ali ne i pire od krompira tokom zamrzavanja postaje žilav, zbog čega je jasno da ga u takvom obliku ne treba staviti u zamrzivač.

Sva jela u kojima ima barem malo češnjaka zamrzavanjem poprime čudan okus kao da su popljesnivila, a ako to želite izbjeći, prije spremanja u zamrzivač potrebno je iz jela ukloniti češnjak.

Namirnice koje imaju visok postotak vode nisu dobre za zamrzavanje, pa na nisku temperaturu ne treba spremati namirnice poput paradajza, celera ili zelene salate.

Zamrznuta tvrdo kuhana jaja postaju žilava, a svježa lako pucaju. Majonezu također ne treba stavljati na nisku temperaturu jer će se zgrušati i izgubiti homogenost.

Puding i sva jela koja sadrže želatinu te jela u kojima ima žumanjka i vrhnja, zamrzavanjem gube suhoću i zbog toga ih ne treba izlagati niskoj temperaturi.

Jogurt ili vrhnje u kojem nema puno masnoće, odmrzavanjem može izgubiti homogenost baš kao i majoneza. To se ne odnosi na vrhnje za šlag i na punomasno vrhnje.

Patlidžan i avokado zamrzavanjem gube ne samo boju nego i strukturu. Povrće kao što je patlidžan bolje je prvo skuhati i tek onda izložiti niskoj temperaturi.

Kako spriječiti trovanje hranom

Zamrznute namirnice bi se trebale skuhati nakon što se odmrznu. Svježe bi trebalo zamrznuti, odmrznuti te potom skuhati, dok za kuhana ili gotova jela vrijedi pravilo da ih treba zamrznuti, odmrznuti i zagrijati dok ne smjesa ne proključa.

Ako ste zamrznuli meso njega treba polako otapati na hladnom mjestu ili u frižideru. Kada se meso počne otapati, bakterije postanu aktivne i sve se brže krenu razmnožavati.

Zamrznutu perad je najbolje staviti u zdjelu kako bi se mogli sačuvati sokovi koji inače iscure prilikom odmrzavanja. Tek što se perad otopi do kraja, isperite ju i pripremite za kuhanje ili pečenje.

Najnovije

Popularno

Više savjeta