Koja komercijalna sredstva su najbolja protiv muha

Pored toga što mogu da budu jako dosadne, muhe mogu da izazovu mnoge probleme, naročito kada je u pitanju kontaminiranje vaše hrane. Iako obična kućna muha ne ujeda ljude, kontaminiranjem hrane može da prenese bolesti kao što su salmonela, malarija i tuberkuloza. Voćne mušice su manje, ali mogu da polože oko 500 jaja na površinu vaše hrane. Preventiva i sprečavanje muha da uopšte uđu u vaš dom je jednako bitno, kao i njihovo izbacivanje.

Kupite ljepljivu traku za muhe

Ovu zamku za muhe možete pronaći gotovo u svakoj prodavnici. Treba samo da okačite ljepljivu traku tamo gde ima muha, i one će se ljepiti za papir jedna za drugom, nemoćne da odlete dalje. Kada se na traci nakupi puno muha uklonite je i zamijenite novom. Ne samo što traka prepuna muha gubi efikasnost, već nije ni lijep prizor za gledanje.

Kupite UV lampu za muhe

Ako imate baš puno problema sa muhama, razmotrite kupovinu ove posebne lampe koja će držati ne samo muhe, već i komarce dalje od vašeg doma. Mnogi restorani koriste ove naprave. Veoma su efikasne. Jedina mana je što kada komarac ili muha dođu u dodir sa ovom lampom ona pucketa, pa se nemojte uplašiti kada se to desi, to je sasvim normalno.

Preventivnim ponašanjem spriječite muhe da uđu u vaš dom

Svo smetlje u kući držite zatvoreno
Muhe idu na đubre, naročito ako u njemu ima nekih ostataka hrane, zato nipošto nemojte držati kese i kante sa smetljem otvorene.

Bacite voće i povrće prije nego što se pokvari i postane nejestivo
Kad god možete voće i povrće nemojte držati na stolu u kuhinji, već u frižideru. Ako predugo stoji nepojedeno i počne da se kvari, sigurni ste da ga nećete pojesti, bacite ga. Nemojte ga držati samo da skuplja muhe.

Održavajte higijenu vašeg doma
Redovno čistite podove, stolove i radne površine u kuhinji. Ne ostavljajte mrvice na stolu nakon jela.

Držite prozore i vrata zatvorenim
Na one prozore koje često otvarate radi provjetravanja kuće postavite mrežu kako biste unaprijed spriječili ulazak ne samo muha, nego bilo kog insekta.

Savjeti
Za svaki slučaj, uvijek držite peckalicu za muhe pri ruci.

Upozorenja
Ako koristite neki insekticid, budite pažljivi, jer su ova sredstva često štetna za ljude i kućne ljubimce. Bolje je da isprobate sva netoksična sredstva, prije nego što se odlučite za otrove i hemikalije.

Izvor: Kakopedija.com

Najnovije

Popularno

Više savjeta