Kako zaštititi vrata od provalnika

Postoji nekoliko načina kako zaštititi vrata od provalnika i tako osigurati vaš dom i imovinu. Pogledajte sljedeće savjete.

Kako zaštititi vrata od provalnika

1 Ugradite sigurnosnu bravu. Sa izuzetkom kliznih vrata, sva vanjska vrata bi trebalo da, pored svojih brava, imaju ugrađenu i sigurnosnu bravu. Ona bi trebalo da bude kvalitetna i pravilno ugrađena.

2 Ugradite zaštitu za cilindar oko cilindra brave (dijela u koji ubacujete ključ). Provalnici nekad mogu da uklone ili oštete cilindre brave udaranjem, trzanjem, ili tako što ih jako vuku. Zaštitite ih metalnim zaštitnim pločama ili krugovima sa obje strane vrata.

3 Zamjenite klimave šildove. Šildovi su metalne pločice koje se nalaze oko brave. Sva vanjska vrata trebalo bi da imaju ojačane metalne šildove koji su pričvršćeni šarafima od 7cm. Neke kuće imaju ugrađene šildove lošijeg kvaliteta ili šildove koji su kratkim šarafima jednostavno pričvršćeni za vrata.

4 Obezbedite šarke koje se vide. Šarke bi trebalo da se nalaze sa unutrašnje strane vrata. Ako vaše nisu, okačite vrata drugačije ili obezbedite šarke koje se vide pomoću zavrtanja koji ne mogu da se skidaju. Ovo možete učiniti tako što ćete skinuti bar dva centralna šarafa sa šarke (sa obje strane) i zamijeniti ih zavrtnjima koji se ne skidaju (njih možete nabaviti u gvožđari) ili ekserima sa dvije glave koje koriste zidari. Čak i šarke koje ne vire treba pričvrstiti za okvir pomoću šarafa od oko 7cm.

5 Ojačajte okvir. Čak iako imate jaka i kvalitetna vrata, pravilno postavljene brave, provalnik može da uđe tako što će razvaliti okvir vrata. Većina okvira je jednostavno ugrađeno u zid i poluga ili malo jači udarac može da bez problema odvoji okvir od zida. Pričvrstite okvir vrata za zid tako što ćete staviti nekoliko šarafa od oko 7cm duž okvira i praga, i oni bi trebalo da dođu do zida.

6 Ugradite špijunke. Špijunke vam omogućavaju da vidite ko je sa druge strane vrata. Na sva vanjska vrata, u visini očiju ugradite širokougaone špijunke. Ako morate da otvorite vrata da biste vidjeli ko je, onda vam vaše brave neće puno pomoći. Pokušajte da nađete špijunke sa poklopcem kako biste spriječili ljude da vam vire u stan pomoću posebnih alatki, koje funkcionišu kao obrnute špijunke.

7 Ojačajte staklo. Za maksimalnu bezbjednost, vaša vanjska vrata ne bi trebalo da imaju staklo, a ne bi trebalo ni da vam prozori budu toliko blizu vrata da lopov može da ih razbije i otključa vrata sa unutrašnje strane. Ali, ako ipak imate staklena klizna vrata, staklene panele na vratima ili prozore koji su blizu, sa vanjske strane stavite rešetke ili zaštitnu foliju sa unutrašnje strane.

8 Obezbjedite klizna vrata. Najbolji način da obezbjedite klizna vrata je da ugradite brave sa ključem gore i dole na vratima. Ili bar, stavite nešto (debelu drvenu palicu, na primjer) i namjestite tako da sprečava otvaranje vrata. Bez obzira na to koju metodu koristite, dobro je ideja ojačati staklo, kao što je preporučeno u prethodnom koraku.

Najnovije

Popularno

Više savjeta