Kako uštedjeti tokom sezone grijanja

U sezoni grijanja, odnosno tokom zimskiih mjeseci, računi za električnu energiju u većini su domaćinstava znatno povećani. Kako dobro ugrijati životni prostor, a istovremeno uštedjeti u kućnom budžetu? Nekoliko je jednostavnih savjeta.

Oslobodite radijatore

Ukoliko želite slobodno strujanje toplog zraka, neka radijatori ili konvektori budu ‘slobodni’. Napravite u prostoriji koju grijete takav razmještaj da radijator ne bude zaklonjen kaučem, krevetom, ili čak samo zavjesama.
A jedna dodatna aktivnost doprinijet će još boljem efektu grijanja – na zid iza radijatora postavite dodatnu toplotnu izolaciju.

Radijator + izolacija

Dovoljna je čak obična aluminijska folija koju svako domaćinstvo koristi, a može poslužiti i folija kojom se vjetrobranska stakla automobila štite od sunca. Foliju zalijepite na zid iza radijatora (ili konvektora), kako biste spriječili ‘odlazak’ toplog zraka u zidove. Toplota će se zapravo odbijati od foliju i tako se zadržavati u prostoriji koja se grije.
A ukoliko ne želite oštetiti zid lijepljenjem folije, nalijepite je na komad kartona ili stiropora, kojeg ćete onda postaviti između zida i radijatora.

Spustite roletne

Kako biste nakupljenu toplotnu energiju zadržali u prostoriji i tokom noći – spustite roletne, bilo vanjske, bilo unutrašnje. Spuštanjem roletni stvorit će se dodatni sloj zraka, izolacijski, i on će usporiti izjednačavanje sobne i vanjske temperature. Zrak se u prostoriji tako neće hladiti.

Najnovije

Popularno

Više savjeta