Kako ukrasiti jelku

Prva jelka za  kakvu danas znamo pojavila se u Alzaku u Njemačkoj davne 1521. godine, a u 18. stoljeću običaj ukrašavanja božićne i novogodišnje jelke postaje svojevrsna tradicija u Njemačkoj, Francuskoj i Austriji. Danas je ta tradicija globalno rasprostranjena i svi se trude u jednoj stvari – kako ukrasiti jelku što originalnije.

Kako ukrasiti jelku na najbolji i najoriginalniji način

1Glavno pitanje jeste gdje postaviti jelku. Najčešće se nalazi na vidljivom mjestu na kojem porodica provodi najviše vremena, što je obično u dnevnoj sobi. Treba obratiti pažnju da jelka ne bude preblizu vatre ili radijatora, kako bi što duže održalo svježinu. Vrlo bitno je fiksirati jelku na postolju kako ne bi došlo do rušenja.

Ukrasi mogu biti svi predmeti, najrazličitijih oblika i boja, što šareniji i veseliji – to bolje

2Stručnjaci savjetuju da se ne koristi više od tri različite boje i da se treba voditi računa o njihovom međusobnom slaganju priliom ukrašavanje same jelke. Jedna od najpopularnijih božićnih boja zasigurno je crvena koja simbolizira radost, sreću i ljubav.  Tu je i zlatna boja koja simbolizira svjetlost i toplinu i odlično se nadovezuje uz crvene nijanse.

Lampice prve stavljajte kada krenete kititi bor

3Ako za ukras koristite lampice, prvo provjerite jesu li sve ispravne. Ako želite da vam cijeli bor sjaji, krenite od unutrašnjosti prema van po cijeloj visini jelke. Provjerite koliko imate paketa lampica i imate li dovoljno mjesta da ih uključite. Danas se koriste LED lampice koje se ne zagrijavaju bez obzira na to koliko dugo su upaljene, a također su dostupne i u raznim bojama.

Feng šui savjeti za novogodišnju jelku

Boje koje su najbolje za jelku:

Sjever (za karijeru) – lampione u plavoj, sivoj, crnoj i bijeloj boji okačite na sjever, jer simbolišu vodene i metalne elemente.

Zapad (kreativnost) – ubacite boje poput sive i zemljanih tonova koje će postaći vašu kreativnu stranu.

Centar (za srce) – Centar je srce jelke i ključan element, kao što je  i u našem organizmu ovo najvažniji organ.

Sjeveroistok (za samopouzdanje):  preporučuju se ukrasi u crvenoj, pink, žutoj i zemljanim tonovima. Ove boje simbolišu vatru i zemlju i odlične su za izgradnju ličnosti.

Sjeverozapad (za povezivanje i komunikaciju) – iste boje i ukrase koje ste upotrijebili za zapadni dio kako bi izgradili bolje odnose sa drugima u narednoj godini.

Jugozapad (za ljubav) – ovaj dio jelke ukrasite istim elementima kao i sjeveroistok i nadajte se godini punoj ljubavi.

Najnovije

Popularno

Više savjeta