Kako ukloniti kamenac sa kuhala za vodu i to bez hemikalija

Električna kuhala za vodu su postala naša svakodnevnica i najelegantniji način da brzo zagrijemo vodu do ključanja za čaj i instant kafe. Ono što je potrebno svim našim kućnim aparatima jeste redovno održavanje i čišćenje. Kada je električno kuhalo za vodu u pitanju, ono što je za njega potrebno uraditi s vremena na vrijeme je ukloniti kamenac.

Najlakši i najefikasniji način za ovo je upravo uz upotrebu sirćeta! Možete koristiti bilo koju vrstu sirćeta, bilo alkoholno, jabukovo ili vinsko sirće.

Pošto lako otapa kamenac, a nije štetno po zdravlje, sirće je idealan izbor za čišćenje svih površina na kojima se nahvatao kamenac.

Kako ukloniti kamenac sa kuhala za vodu

1 U električno kuhalo za vodu nalijte sirće tako da prekrije cijelo metalno dno i dospite bar za još jedan prst. Možete sipati i cijelu šolju sirćeta jer ne može škoditi ni plastici ni metalnom dnu.

2 Ostavite da tako odstoji bar 15 minuta. Za veće naslage kamenca, možete ostaviti da stoji i nekoliko sati.

3 Nakon ovoga, kuhalo dobro isperite vodom.

4 Postupak ponavljajte periodično (na svakih 10 korištenja) kako bi vam kuhalo što duže koristilo.

Savjeti

Sirće možete koristiti i za ukljanjanje kamenca i sa drugih površina.
Mrlje od kamenca na slavinama uklonićete ako ih uvijete u toalet-papir nakvašen sirćetom, preko slavina navučete plastičnu kesu i ostavite ih tako upakovane nekoliko sati. Zatim isperite.

Ako su vam se na odjeći pojavile fleke od znoja, lakše ćete ih ukloniti ako ih pokvasite mješavinom od jednog dijela sirćeta i pet dijelova vode, isperete, a zatim odjeću operete na uobičajen način.

Izvor: Kakopedija.com

Najnovije

Popularno

Više savjeta