Kako spriječiti zapušenje tuš kabine i šta učiniti ukoliko se pojavi problem

Kada tuš kabina počne da se puni vodom, to može ukazivati na problem sa odvodom. Zapušenje tuš kabine može izazvati neprijatnost i nervozu, a u nekim slučajevima čak i poplavu. Da biste efikasno riješili ovaj problem, važno je razumjeti uzroke i kako ih riješiti.

Kako spriječiti zapušenje tuš kabine i šta učiniti ukoliko se pojavi problem

Zašto se kabina neprestano puni vodom?

Određeni uzroci dovode do zagušenja. Njih može biti mnogo, a u zavisnosti od stepena zagušenja, zavisiće i koliko će se vode zadržavati. Ono što bi vi trebalo da znate kako biste izbjegli otpušavanje kade jeste šta sve dovodi do zagušenja.

Nakupljanje kose

Ostaci kose i dlaka nakon kupanja je najčešći razlog zapušene kade. Kada se ona pomiješa sa ostacima sapuna i kozmetičkim sredstvima, to može stvoriti tvrde naslage i zapušiti odvod. Dlake od kose se skoro uvijek negdje zadrže i omotaju oko cijevi, zbog toga su veoma nezgodne jer se za njih može zakačiti sve drugo što slučajno dospe u odvod.

Rješenje za ovaj problem jeste da vodite računa o tome da sakupite dlake koje su pale nakon tuširanja i izbacite ih napolje. Ako to ne činite možete očekivati da će vam se tuš kabina zapušiti nakon nekog vremena.

Sitni predmeti

Sitni predmeti poput minđuša, lančića ili nekih plastičnih djelića, nerijetko završe u slivniku. Posebno kada se radi o nakitu koji može upasti u odvod i izazvati zagušenje. Takođe, ponekad se desi da nam zapadne parče vate ili štapić za uši i to može biti veoma problematično. Možda se to neće desiti istog trenutka, ali ako se odvodi ne čiste redovno i ako se vremenom nataloži i kosa, i sitni djelići pomiješani sa smjesom od kozmetičkih ostataka, tada može doći do baš ozbiljnih zagušenja a otpušavanje kade je tada jedina opcija.

Nekvalitetne cijevi i odvodni sistem

Ukoliko ste se nedavno uselili u nekretninu, tada ne možete znati u kakvom se stvarno stanju cevi nalaze. Loš odvodni sistem, cevi koje su napukle i oštećene mogu uticati i na zagušenje.

Šta sve možete uraditi da otpušite tuš kabinu?

Možda već znate šta tačno dovodi do zagušenje tuš kabine, ali posljedice su već tu i treba djelovati što prije, kako zagušenje ne bi postalo veće i kako bi i dalje mogli da koristite tuš kabinu. Otpušavanje tuš kabine može biti veoma kompleksan ali u određenim situacijama i lak posao. Ipak, nikada nije prijatan, jer ne znamo koliko je zagušenje kompleksno, dok ne dođe majstor za otpušavanje.

Stvar je u tome da ne možemo odokativno procijeniti koliko je zagušenje jako. Odokativno, možemo procijeniti prema količini vode koja se zadržava u kadi ili tuš kabini. Što voda sporije otiče, zagušenje je veće i obrnuto.

Očistite detaljno kadu i tuš kabinu

Za početak ručno otklonite svu kosu i prljavštinu iz slivnika, uzmite sredstvo za čišćenje kade i probajte na taj način da otpušite slivnik.

Vakuum guma

Vakuum guma je nešto što svi imamo u kući, a ona nam je ponekad neprocenjiva, kako za odgušenje wc šolje, tako i za kadu. Vakuum koji se stvara će izvršiti pritisak i otpušiti kadu ili tuš kabinu, ukoliko je zagušenje slabije i površinsko.

Prirodni i hemijski rastvor

Prvi način na koji pokušavamo da riješimo problem obično uključuje ono što nam je na dohvat ruke. Na internetu se mogu naći različiti recepti na prirodnoj bazi za prirodni rastvor za otpušavanje tuš kabine.

Ovi rastvori se veoma lako prave i podrazumjevaju upotrebu sirćeta, sode bikarbone i soli što gotovo svi imamo u kući, pa je to obično prva stvar koju uradimo da vidimo da li će se kada otpušiti. Na tržištu postoje i drugi hemijski rastvori koji su napravljeni na hemijskoj bazi i koji u kontaktu sa vodom otpušavaju cijevi i odvode. Mnogi od njih su u obliku tableta, štapića ili praška, koji se sipaju u odvod a zatim se čeka nekoliko sati kako bi se vidjelo da li će biti efekta.

Međutim sve ovo nije dovoljno, kada se radi o težim zagušenjima, ali je svakako korisno isprobati. Hemijski preparati mogu biti odlični za održavanje odvoda nakon odgušenja i za prijatniji miris odvoda u kupatilu i kuhinji.

Neke stvari treba prepustiti profesionalcima

Vodoinstalaterski servis je najbolje i najefikasnije rješenje za odgušenje bilo kog odvoda. Sve što bi trebalo da uradite je da pozovete ovlašćeni servis i zakažete intervenciju. Vodoinstalater će brzo doći na vašu adresu, uraditi odgušenje kade ili tuš kabine, savremenim mašinskim putem uz pomoć mašina za odgušenje, koje rade pod pritiskom. Samo na ovaj način možete biti sigurni da su cijevi potpuno očišćene i bez naslaga kao i da je glavni razlog zagušenja uklonjen.

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta