Kako smanjiti račun za struju

Svi želimo da uštedimo na novcu koji trošimo na kuću, ali mnogi od nas jednostavno ne znaju odakle da počnu. Način kako smanjiti račun za struju je dobar početak i to možete uraditi na nekoliko načina.

Kako smanjiti račun za struju

1Gasite svjetla kada izlazite iz sobe. Gašenjem svjetla će se definitivno trošiti manje struje nego da ga ostavite upaljenim, i uštedjeće vam novac. Obične sijalice su neefikasne u proizvodnji svjetlosti i svega oko 15 % od ukupne struje koju iskoristi, ova sijalica potroši na svjetlost, dok ostali dio odlazi na proizvodnju toplote.

2Koristite prekidače koji vam omogućavaju da podesite količinu struje koju sijalica koristi. Sa ovakvim prekidačima možete u svakom trenutku sami odlučiti koliko vam svjetla treba u sobi i veoma lako podesiti nivo svjetlosti podižući ili spuštajući prekidač.

3Stavite podne i stolne lampe u ugao, tako da se svjetlo reflektuje o oba zida i u sobu, što će efikasnije osvjetliti vaš prostor.

4Zamjenite obične žute sijalice LED sijalicama koje koriste 70 do 80 % manje struje i traju 8 do 10 puta duže.

5Redovno brišite prašinu sa svojih sijalica, jer im na taj način omogućavate da proizvode najviše što mogu svjetla.

6 Za osvjetljenje van kuće instalirajte svjetla sa senzorima za pokret koja se pale kada osjete pokret u određenoj zoni. Također na pojedinim mjestima možete postaviti lampe koje rade na solarnu energiju.

Najnovije

Popularno

Više savjeta