Kako se riješiti muha

Muhe (Muscidae) su porodica srednje velikih do velikih dvokrilaca (Diptera) s usnim organima za lizanje i sisanje, koji su kod nekih preobraženi za probadanje kože životinja. Ličinke se hrane biljkama, truleži ili su nametnici. Neke žive u vodi.

Najpoznatije je kućna muha (Musca domestica), o kojoj i govorimo u ovom tekstu i koje nam i zadaju najviše nevolja.

Kako se riješiti muha

1 Muhe bježe od mirisa ljute aleve paprike. Uzmite sprej bocu i u njoj napravite miks od vode i malo ljute aleve paprike, pa dobro promućkajte to. Ovim prirodnim sredstvom isprskajte vrata i pragove, prozore i druge otvore.

2Iskoristite deterdžent za sude. U običnu teglu sipajte do oko 3 cm visine deterdženta za sude i isto toliko vode. Deterdžent će privući muhe, koje će se potom udaviti u vodi. Mnogo bolje rezultate ćete imati ako koristite neki deterdžent za sude koji ima voćni miris.

3Posadite biljke koje su muhama odbojne. Muhe ne podnose lavandu, bosiljak i mentu (nanu). Posadite ove biljke u bašti pod prozorom (ako živite u kući) ili u saksijama koje ćete postaviti na prozor.

4Iskoristite plastične kese sa vodom. Način na koji kesa puna vode reflektuje svjetlost podsjeća na paučinu i muhe će se truditi da je maksimalno izbjegavaju. Napunite običnu, providnu kesu vodom, vežite čvor na vrhu i okačite je blizu vrata ili prozora.

5U ovu svrhu možete koristiti i neki stari CD ili DVD, jer na sličan način reflektuje svjetlost.

Najnovije

Popularno

Više savjeta