Kako se čuva otvorena boca vina

Koliko vam je frižider pun? Pitamo, jer biste trebali napraviti u njemu prostora za još boca. Prema svjetski poznatim ekspertima za vino, svaka otvorena boca vina (čak i crnog vina) treba da se čuva – u frižideru.

Kako se čuva otvorena boca vina

Crno vino u frižideru?

Tako je. Posebno kad su u pitanju svijetlije sorte, poput beaujolaisa ili pinot noira. Frižider iz njih izvlači puni okus svježeg voća. I punije sorte, poput cabernet sauvignona, shiraza i malbeca, bolje su kad su hladnije nego što smo navikli. Onaj savjet “servirati na sobnoj temperaturi” je star, potiče iz vremena prije centralnog grijanja. Ali pazite, neka bude hladno, a ne ledeno. Najbolja temperatura je 17 ili 18 stepeni Celzija. Ako imate mjesta, stavite u frižider bilo koju otvorenu bocu, ali ona punija crna vina ipak, prije nego ih popijete, ostavite malo na sobnoj temperaturi.

Još jedan savjet: Ne punite čašu do vrha, posebno ljeti. Prije će se ugrijati.

Šta sa bijelim vinom i rozeom?

Stručnjaci kažu, ljudi ih najčešće serviraju prehladne. Prije otvaranja, vjerovatno ste bocu hladili u frižideru cijeli dan. To je pogrešno, jer se tako izgubi svaki okus u bijelom vinu, posebno u bogatom, u hrastovini sazrelom, kao što je burgundy. Čak i pinot grigio može izgubiti svaki okus (što je, po nekima, prednost).

Roze također treba da se rashladi ako ne želite osjećaj praznoće i slabosti. Ali, par sati u frižideru je sasvim dovoljno.

Šta sa pjenušavim vinima, šampanjcima?

Šampanjci i pjenušci trebaju pravilno biti rashlađeni. U suprotnom, plutani čep će iz boce eksplozivno iskočiti.

A jeste li znali da su klasične šampanjske čaše izašle iz mode? Najbolji način za serviranje šampanjca, posebno onih u fizz varijanti, je u čašama u obliku tulipana, s nešto debljim rubovima.

Da li je tačno da je šampanjac bolje čuvati ako u grlo boce stavite kašikicu?

Za takvo nešto nema stručne ni naučne osnove, ali je činjenica da kašika sprječava određenu količinu zraka da uđe u bocu, što ustvari zadržava mjehuriće. Ali od kašike je svakako efektniji čep, namijenjen isključivo za šampanjac.

Koliko dugo čuvati otvorenu bocu vina?

To zavisi od vina, ali većina ih gubi svoju oštrinu nakon dva do tri dana. Čak i sherry (kojeg također treba čuvati u frižideru) je najbolje popiti u roku od sedam dana.

Šta nakon toga? Može li se kuhati s vinom?

Još se uvijek može piti. Osim ako je zapušeno ili ima okus sirćeta. Ako vam ne treba odmah, možete ga zamrznuti u kockice leda, i koristiti kasnije za kuhanje.

Najnovije

Popularno

Više savjeta