Kako se boriti protiv komaraca

Tržište je prepuno sredstava koji bi nam trebali pomoći u zaštiti od nemilosrdnih ljetnih napasnika, ali njihovo nepovoljno djelovanje na čovjekovo zdravlje natjeralo nas je da potražimo prirodna rješenja. Donosimo nekoliko savjeta koji bi mogli pomoći u ovoj neprekidnoj borbi.

Kako protiv komaraca

1Da biste se oslobodili komaraca pokušajte da promjenite način ishrane. Istraživanja su pokazala da komarci vole “prekiselu krv” kakvu imaju osobe koje jedu dosta mesa i slatkiše. Konzumiranjem voća i povrća vaša krv će biti manje interesantna za komarce.

2Ako volite bijeli luk onda ga konzumirajte u većim količinama u ljetnjim mesecima, jer je djelotvoran u borbi sa komarcima.

3Komarci ne vole ni miris vitamina B, zbog čega bi u ishranu trebalo uvrstiti proizvode od integralnog brašna, pšenične klice, mliječne proizvode, pečurke, orahe i skušu.

4Poznato je kako su omiljena okupljališta komaraca površine s vodom pa i one male poput lokvica u teglama s cvijećem. Kako bi komarce otjerali s mjesta okupljanja i učinili im ih mrskima stavite posudicu s vodom i nekoliko kapi maslinovog ulja koje će biti neprimjetno, a odbit će dosadne nametljivce.

5Osim što je zdrava i držat će vas sitima banana je odlična za vašu kožu, a komarci je mrze. Bananu pojedite, a unutrašnjom stranom kore namažite dijelove ruku i nogu.

6Miris lavande je prekrasan, a komarci ga jednostavno ne mogu podnijeti. U maslinovo, bademovo ili bebi ulje nakapajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande i namažite cijelo tijelo. Ulje će vašu kožu učiniti mekom i zaštićenom od ljetnih napasnika.

Zamka za komarce

Za ovu zamku vam je potrebno:

  • jedna plastična boca
  • komad crne tkanine ili najlona
  • voda
  • smeđi šečer
  • kvasac

Boci isjecite gornji dio u obliku lijevka, kako bi od donjeg dijela ostala duboka posuda. Lijevak sačuvajte za kasnije. Donji dio boce oblijepite crnim najlonom ili tkaninom jer crno privlači komarce. Zatim ugrijte vodu i u njoj rastopite smeđi šećer. Kada se tečnost ohladi ulijte je u crno obloženu posudu, a po vrhu izmrvite kvasac. Sada u bocu ubacite lijevak koji vam je ostao od od gornjeg dijela boce, ali da lijevak ne dodiruje tečnost.

komarci zamka

Ako već dođe do uboda komaraca evo par savjeta kako olakšati te tegobe:

  • Led će malo otupjeti nerve i time ublažiti svrab ili bol, a istovremeno će smanjiti otok.
  • Sirće je domaći lijek koji spriječava svrab. On istovremeno rashlađuje kožu tokom velikih vrućina i pomaže u održavanju PH vrijednosti kože. Najbolje je koristiti jabukovo sirće. Preporučuje se da se koristi razrijeđen sa mlakom vodom.
  • Tegobe ćete ublažiti ako nanesete malo lavandinog ulja na bolno mjesto.
  • Vrećice čaja mogu pomoći u smanjenju otoka i svraba baš kao što pomažu i kod otoka kapaka.
  • Menta obezbjeđuje osjećaj hlađenja koji brže doseže do mozga nego osećaj svraba i iz tog razloga se nalazi kao sastojak mnogih proizvoda kako bi blokirala druge iritante.

Najnovije

Popularno

Više savjeta