Kako otkloniti mrlju od kečapa

Ako vam se desi za vrijeme ručka da na vašu omiljenu košulju ili tek oprane hlače zaluta kapljica kečapa  ne stvarajte paniku jer postoji brzo rješenje kako otkloniti mrlju i sačuvati odjeću. Donosimo vam zanimljiv i efikasan način za otklanjanje.

Glavni savjet glasi: kod uklanjanja mrlje od kečapa nikako ne koristite toplu vodu. Bez obzira je li riječ o kečapu, salsi, koncentratu rajčice ili bilo kojoj drugoj vrsti umaka na bazi rajčice, mrlju možete očistiti na ovaj način:

Za početak natopite tkaninu u hladnoj vodi u koju ste dodali 2 kašike octa i jednu kašiku deterdženta za pranje suđa. Bitno je ostaviti zaprljano mjesto da se namače barem pola sata. Protrljajte tkaninu kako bi sastojci što bolje prodrli u tkaninu. Nakon toga isperite. Ako je nakon provedenog postupka mrlja blaža, ali i dalje vidljiva, ponovite navedeni postupak. Jako je važno ne sušiti odjeću dok ne mrlju u potpunosti ne otklonimo jer visoke temperature otežavaju čišćenje mrlja. Ako se pridržavate ovih savjeta postoje velike šanse da ćete uspješno očistiti odjeću. Naravno ako ne uspijete uvijek možete kupiti neko specijalizovano sredstvo za čišćenje.

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta