Kako osvježiti boju odjeće

Odjeća u boji izgleda lijepo kada su boje podebljane i žive. Ali kada im boje izblijede, počinjete biti zabrinuti zbog sivog i neprivlačnog izgleda koji vam ova izblijedjela odjeća može dati. Kako bi vaša odjeća ponovo izgledala najbolje, evo najboljih kućnih trikova kako osvježiti boju odjeće.

Kako osvježiti boju odjeće

Šećer

Šećer uvijek povezujemo s kalorijama, ali ovdje je njegova namjena potpuno drugačija. Iako česta pranja odjeće mogu dovesti do toga da omiljena crvena majica više nije crvena, izbjeljivanje boje nije razlog da se omiljena majica prestane nositi iz straha da će se boja isprati.

Pomoću ovog trika osvježite boju odjeće. Procedura je jednostavna, a potrebno je samo da odjeću potopite u zašećerenu vodu i ostavite tako nekoliko sati.

Nakon što je prošlo određeno vrijeme, odjeću operite na uobičajen način. Ovo bi trebalo spriječiti da rublje izgubi boju i vratiti mu svježinu.

Također, ako imate mnogo obveza i ne možete čekati da veš toliko dugo stoji potopljen u vodi sa šećerom, možete šećer dodati i izravno u mašinu za veš. Tri kašike šećera stavite u pretinac za deterdžent ili ga posipajte direktno u bubanj. Rezultati će biti odlični i odjeća će biti kao nova.

Sol

Dodavanje soli vašem uobičajenom ciklusu pranja može pomoći u rastvaranju nakupina, čineći da vaša odjeća ponovo izgleda kao nova.

Sipajte ½ šolje soli u svoj veš tokom ciklusa pranja. Osim što vraća boju vašim odjevnim predmetima, sol također može spriječiti da nova odjeća izblijedi. Ako želite, možete dodati so u svaki ciklus pranja. Obavezno koristite običnu kuhinjsku so jer se morska sol možda neće potpuno otopiti u pranju jer je gruba. Izvadite svoju odjeću i provjerite boju nakon završetka ciklusa. Ako ste zadovoljni rezultatom, odjeću možete sušiti na zraku ili je staviti u sušilicu.

Sirće

Sipajte 1/2 šolje ili 120 mililitara destilovanog bijelog sirćeta u mašinu za pranje veša. Ako koristite mašinu za pranje rublja s gornjim punjenjem, možete dodati ocat direktno u perilicu. Ali ako je vaša mašina za pranje rublja s prednjim punjenjem, možete pomiješati sirće u dozatoru za omekšivač.

Vaša izblijedjela odjeća će izgledati sjajnije jer će sirće razbiti minerale iz tvrde vode ili bilo kojeg deterdženta.

Za još dublje čišćenje, izblijedjelu odjeću možete potopiti u mješavinu od 1 šolje ili 240 mililitara destilovanog bijelog sirćeta i  3,8 litara tople vode oko 20-30 minuta prije pranja. Uključite svoju mašinu za pranje veša, sipajte deterdžent za veš i bacite u nju svoju izbledelu odeću. U mnogim slučajevima, sve što je potrebno da vaša odjeća izgleda sjajnije je da je namočite u sirće i operete.

Postavite mašinu za pranje veša na uobičajeni ciklus koji odgovara odeći koju želite da posvetlite. Na primjer, ako perete osjetljive materijale poput čipke ili svile, trebali biste koristiti blago pranje. Standardno pranje radi za izdržljive tekstile kao što su traper ili pamuk. Ne brinite o mirisu sirćeta jer će se isprati u ciklusu ispiranja.

Ako se dugotrajan miris nastavi, objesite odjevni predmet da se suši na otvorenom ili koristite omekšivač za sušenje rublja da ga osušite. Kada se osuši, miris je već trebao nestati.

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta