Kako održavati kožne cipele

Koža je najstariji materijal za izradu odjeće i obuće. Danas su najpopularnije kožne jakne i kožne cipele. U sljedećih nekoliko koraka pokazati ćemo vam kako održavati kožne cipele.

Kako održavati kožne cipele

1Kupite kvalitetno sredstvo za čišćenje cipela i krpu od kvalitetnog i mekanog materijala, npr. jelenska koža. Prvo očistite prljavštinu i blato čistom i suhom četkom za cipele. Zatim uzmite običnu vlažnu krpu i blago prebrišite cipele da biste skinuli ostatke prašine nakon četkanja. Zatim nanesite losion za održavanje kože svuda ravnomjerno, pa ga lijepo utrljajte i uklonite višak krpom.

2Redovno čišćenje je obavezno. Pobrinite se da čistite cipele makar jednom mjesečno. Ipak kada uprljate cipele blatom, očistite ih istog trena kako biste spriječili da se prljavština i blato skore na vašim cipelama i oštete površinski sloj kože.

3Cipele je potrebno čuvati na odgovarajućem mjestu. Time će vam i čišćenje i održavanje biti mnogo jednostavnije i trebaće vam manje vremena za to. Ako imate jako malo prostora i nemate plakare, možete kupiti iviseće police koje možete okačiti na bilo koja vrata. Stavljajte umetke u cipele kada ih odlažete da bi zadržale svoj oblik i da se ne bi deformisale. Ovo je pogotovo važno kod dubokih cipela i čizama.

4Polirajte kožne cipele redovno, da biste ih održavali sjajnim i blistavim kao da su nove. Paste za poliranje se mogu kupiti u prodavnicama cipela u različitim bojama, pa tako možete odabrati boju koja odgovara boji kože na vašim cipelama. Pomoću krpe ili blage četke nanesite pastu za poliranje ravnomjerno preko kože. Zatim ostavite cipele da odstoje 5-10 minuta. Poslije toga blago istrljajte cipele drugom, čistom krpom.

Razne kreme, losione, polir paste, krpe i četke za čišćenje cipela možete pronaći u svakoj ozbiljnijoj prodavnici cipela, kao i u prodavnicama gde se prodaje kožna galanterija uopšte, a također ih možete naručiti i preko interneta.

Najnovije

Popularno

Više savjeta