Kako odabrati dobra sobna vrata?

Kada opremamo stan, bitna nam je svaka sitnica. U jednu od obaveznih stavki se ubrajaju sobna vrata. Naravno, nećete kupiti bilo kakva vrata, već ona moraju da ispunjavaju određene standarde kvaliteta.

Kako odabrati dobra sobna vrata?

Uzmimo za primjer da imate dvosoban stan i u njemu dosta sobnih vrata – na dnevnoj sobi, dječijoj sobi, kuhinji, trpezariji, špajzu, kupatilu, itd. Vi svakako želite da se ne čuje buka iz dječije sobe, dok vi u dnevnoj sjdite uveče sa svojim prijateljima a dječica se zabavljaju u svom prostoru.

Isto tako, kada domaćica priprema obroke u kuhinji, ona želi svoj mir, i zasigurno joj smetaju zvukovi koji dolaze iz drugog dijela stana, gdje možda dijete vježba na klaviru ili na gitari, na primjer. Svi ovi primjeri bi ukratko značili samo jedno – sobna vrata moraju da posjeduju dobru zvučnu izolaciju. Kada je zvučna izolacija dobra, tada nećete čuti zvukove koji dolaze iz susjednih prostorija, a koje se nalaze u istom stanu.

Osim dobre zvučne izolacije, sobna vrata moraju da dihtuju jako fino, što bi značilo da sprječavaju da skup topao vazduh odlazi iz sobe dalje, ili da skup hladan vazduh odlazi napolje. Možda vi jednu sobu hladite tokom sparnih ljetnjih dana, a neku drugu ne? U tom slučaju, želite da sav hladan vazduh ostane tu gdje jeste, pa vam svakako ne treba da vrata dihtuju loše, propuštaju vazduh.

Kada se zagrijava prostorija, veoma je korisno da sva toplota ostane unutra, jer to automatski znači da ćete trošiti manje električne energije, i računi za struju biće niži.

Sa ove tačke gledano, možemo da kažemo da su sobna vrata jedna vrsta investicije u budućnost. Dakle, što bolja zvučna i termo izolacija, kao i lijep estetski izgled, glavne su prednosti koje ona moraju da posjeduju. Takođe, od važnosti je i da vrata budu izdržljiva, da se lako održavaju, ne prljaju pri svakom dodiru prstima i slično.

Sobna vrata ne bi smjela da se sa godinama iskrive, deformišu, već da ostanu ista kao i prvog dana kada ste ih donijeli iz salona i kada ih je majstor ugradio.

Što se tiče estetike, ona je vrlo bitna stavka. Naime, na izgled jednog prostora iznutra, tj. na enterijer, značajno utiče to kakva su sobna vrata, jer njih imamo svuda po kući ili stanu. Naravno, što je veći prostor, to ima više vrata.

Vrlo je popularno odabrati sobna vrata izrađena od medijapana. U pitanju je veoma kvalitetan materijal, koji dozvoljava da se završni premaz radi u bojama po izboru. To drugi materijali nisu u stanju, ili ne može da se postigne sjaj kakav daje medijapan. Osim toga veoma je zahvalan za izradu sobnih vrata po mjeri, tako da je to još jedna prednost ovog materijala.

Sva sobna vrata izrađena od medijapana stvaraju utisak sofisticiranosti, elegancije, otmjenosti, i odlično se uklapaju u ostatak ambijenta. Tome doprinosi činjenica da je medijapan dostupan u širokoj paleti boja, tako da možete da odaberete tačno one nijanse koje se savršeno uklapaju sa već postojećim namještajem, tepisima, lusterima, bojom zidova… Na ovaj način će vrata upotpuniti već stvorenu harmoničnu cjelinu, i istu samo još više nadograditi svojom prefinjenom estetikom. Medijapan je zaista pravi izbor za materijal izrade kvalitetnih sobnih vrata.

Autor: NetBitLab – Digitalni marketing

Najnovije

Popularno

Više savjeta