Kako očistiti fuge

Osnovna funkcija fuga je popunjavanje praznih prostora i sprječavanje prodora vode u zid ili pod. Ipak kad dođe do čišćenja pločica fuge mogu predstavljati pravu noćnu moru. Donosimo dva korisna savjeta kako očistiti fuge, učinkovito naravno.

Kako očistiti fuge

Ovaj postupak će malo potrajati, ali rezultati će itekako biti vidljivi. Sastoji se od dvije faze – čišćenja s posebnim sredstvom i izbjeljivanja s pastom.

Za sredstvo za čišćenje fuga potrebno je:

  • 3 šoljice tople vode
  • pola šoljice destiliranog bijelog octa (zagrijanog)
  • pola šoljice sode bikarbone
  • boca s raspršivačem

Za početak pomiješajte toplu vodu, topli ocat i sodu. Ulijte u bocu s raspršivačem. Sredstvo za čišćenje obilno nanesite na željenu površinu i ostavite da stoji barem 30 minuta. Prebrišite krpom i toplom vodom, pustite da se površina osuši, a zatim krenite na čišćenje s pastom.

Za pastu za izbjeljivanje fuga potrebno je:

  • soda bikarbona
  • hidrogen peroksid

U zavisnosti od površine koju želite očistiti, pomiješajte dovoljnu količinu hidrogen peroksida i sode u gustu pastu. Nanesite je na fuge i ostavite da stoji sat vremena. Zatim oštrom stranom kuhinjske spužve izribajte fuge, a potom klasično operite površinu toplom vodom kako biste uklonili ostatke paste.

Nakon ovog postupka će fuge zasjati punim sjajem.

U kućna sredstva za čišćenje često se stavljaju i razni deterdženti. Budite oprezni prilikom njihovog korištenja i pazite da deterdžent dodajete u malim količinama, pogotovo kada su u pitanju sredstva koja treba raspršiti po većoj površini i pustiti ih da odstoje.

Najnovije

Popularno

Više savjeta