Kako napraviti prirodno ulje za sunčanje

Kozmetička industrija nudi velik broj proizvoda za sunčanje, od kojih su mnogi štetni za naše zdravlje. Sve što namažemo na kožu dospijeva nam u krvotok. Znajući to poželimo koristiti što prirodniju kozmetiku pa i onda kada je riječ o sredstvima za sunčanje. Koža je naš najveći organ i ono što svakodnevno mažete preko cijele kože mora biti apsolutno neupitno. Sami možete pripremiti svoju kremu za sunčanje koja će biti jednako učinkovita kao i one najreklamiranije, ali bez toksičnih sastojaka.

Prirodno ulje za sunčanje

Donosimo najjednostavniji recept za ulje za sunčanje kojeg možete napraviti sami, a koji u sebi sadrži tri dragocjena sastojka koje vrlo vjerovatno svi već imamo u svom domu – orahe, mrkvu i maslinovo ulje. Ovo je dobro poznati recept i mnogi ga koriste. Sve je potpuno prirodno i svaka od ovih namirnica ima tu svoju pravu ulogu. Ovo domaće ulje za sunčanje zapravo je macerat, pripravak koji se dobiva potapanjem ljekovitih biljaka u ulje. S obzirom da je njegov zaštitni faktor oko pet preporučuje ga se koristiti kad je koža već potamnjela, odnosno kada je sunce slabije.

Sastojci:
– 5-6 zelenih oraha
– jedna veća svježa mrkva
– maslinovo ulje

Postupak:

1. Orahe očistite i stavite u teglu.
2. Naribajte mrkvu te uspite maslinovo ulje.
3. Teglu ostavite da odstoji na suncu oko mjesec dana te je povremeno protresite.
4. Kada prođe mjesec dana macerat procijedite i dobiveno ulje spremite u bočicu.

Ulje čuvajte na hladnom i tamnom mjestu i moći ćete ga koristiti i sljedeće godine. Ako vas zanima zašto baš ova tri sastojka evo i objašnjenja.

Mrkva

Mrkva je puna beta-karotena. To je jaki antioksidans i štiti kožu od opasnog dijela spektra UV-zraka. Znajući te činjenice ljudi proizvode sintetski beta-karoten. Istraživanja su pokazala da je prirodni beta-karoten puno bolji dok je sintetski čak i opasan jer potiče tumorsko ponašanje.

Orasi

Istraživanjem se pokazalo da su orasi gotovo najsuperiorniji među orašastim plodovima. Superiorni su po količini i jačini antioksidansa koje sadrže. Na primjer, vitamin E se smatra jakim antioksidansom. Ono što sadrži orah pokazuje 15 puta jača antioksidativna svojstva. Obilježje orahove jezgre su masnoće. Ali izrazito zdrave masnoće! Smatra se da brojni antioksidansi i masne kiseline (pogotovo omega-3) iz oraha djeluju izrazito antikancerogeno.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje sadrži visok postotak nezasićenih masnih kiselina i vitamina A i E, koji pomažu u zaštiti od sunca, a isto tako vrlo povoljno djeluju na osjetljivu kožu.

Recept s aloa verom

Sastojci:

  •    ½ šalice čistog aloe vera gela
  •    20 kapi ulja sjemenki mrkve
  •    5 žlica ulja pšeničnih klica
  •    žlica konopljinog ulja
  •    5 kapi ulja lavande

Pomiješajte navedene sastojke. Prije upotrebe dobro promućkajte te koristite kao i bilo koje drugo sredstvo za zaštitu od sunca. Potrošite u roku 6 mjeseci.

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta