Kako napraviti jednostavan pročistač zraka

Zrak koji udišete nije čist i pun je prašine, alergena i drugih čestica. Ako u vašem domu nemate pročistač zraka, kupovina istog koštaće vas gomilu novca. Znate li da ga možete napraviti sami i to vrlo jednostavno i jeftino.

Za pročistač zraka potrebno vam je:

Materijal:
– Plastična cijev promjera 7.5 cm
– Kompjuterski ventilator promjera 7.5 cm (3 inča), voltaže 12V
– Adapter za struju koji ima istu voltažu kao ventilator, u ovom slučaju 12V
– Filter za kućni klima uređaj
– Strujni prekidač
– Stezaljka (alternativa je žica)

procistac zraka 1
Alat:
– Bušilica sa raznim nastavcima
– Lemilica + kalaj ili pasta
– Pištolj za vruće ljepilo + stapići ljepila

1 Započnite izradu pročistača tako što ćete izbušiti rupe na PVC cijevi. Bušite pri jednom kraju i to jednu veću rupu na sredini za prekidač. S jedne strane izbušite manju rupu za kablove adaptera, te s druge strane istu takvu za kablove ventilatora. Pogledajte sliku ispod za detalje.

procistac zraka 2
2 Provucite žice kroz izbušene rupe te spojite i zalemite negativne žice jednu za drugu. Zatim spojite i zalemite pozitivne žice za prekidač. Pozitivnu žicu ventilatora (crvena) za OFF krak prekidača, a pozitivnu žicu adaptera za ON stanje na prekidaču. (pozitivna žica adaptera obično ima bijelu liniju)
procistac zraka 6
3 Ubacite i fiksirajte prekidač u rupu koju ste izbušili za njega. Zatim uz pomoć pištolja za vruće ljepilo zalijepite rupe gdje žice ulaze u cijev, kao i oko prekidača. uvjerite se da ste dobro zalijepili i da zrak nigdje ne izlati van na izbušenim rupama.
procistac zraka 8
4 Postavite kompjuterski ventilator na rub cijevi okrenut tako da puše prema van, da izvlači zrak iz cijevi. Vrućim ljepilom ga fiksirajte i popunite eventualne rupe tako da zrak ne izlazi okolo.
procistac zraka 9
5 Postavite filter na drugi kraj cijevi. Ako je filter prevelik, prerežite ga tako da dio koji dobijete možete presaviti na pola i postaviti na cijev. Pomoću stezaljke maksimalno čvrsto stegnite rubove filtera na cijev, kao na slici ispod.
procistac zraka 5procistac zraka 7
Mijenjajte filter jednom mjesečno i uživajte u čistom zraku.

Najnovije

Popularno

Više savjeta