Kako je kupovina jeftinih stvari dugoročno zapravo skupa

Imate slobodnog vremena, imate novca – krenuli ste u obilazak trgovina i tržnih centara? Prije nego vas iz izloga i s polica počnu privlačiti kaputi, tašne, trenerke ili gadgeti, postavite sebi 4 pitanja kako se po povratku iz šopinga ne biste uhvatili za glavu zbog prekomjernog trošenja novca. Ili, još gore, kako ne biste kroz nekoliko mjeseci ponovo morali kupiti istu stvar, jer vam ova nije potrajala.

Kupovina jeftinih stvari dugoročno je skupa

  • Trebam li ovu stvar?
  • Da li mogu ovo napraviti?
  • Mogu li kupiti polovnu stvar?
  • Da li je ovo najkvalitetnije što mogu priuštiti?

Promišljanje prije kupovine ne znači da ste se odlučili na spartanski život bez komfora i užitka. Ne, cilj je zapravo prebaciti se na savjesniji način konzumerizma.

Pitanje da li je ovo najkvalitetnije što mogu priuštiti u potpunoj je suprotnosti sa današnjom kulturom, baziranom na potrazi za sniženjima, rasprodajama i kupovinom ‘više za manje’. Okružuje nas kvantitet umjesto kvalitete – ono što kupimo brzo se potroši, zamijeni novim modelima, ili se čak pokvari. A onda ponovo kreće potraga po tržnim centrima.

Ovo nije slučajnost. Većina proizvoda nije napravljena da dugo traje. Ako i jeste, onda su cijene potrošaču zastrašujuće. I sve je zapravo obična mozgalica – radije ćemo platiti nešto 10 KM i mijenjati to svake godine, nego potrošiti 50 KM na stvar koja će trajati pet godina.

Trebate zato shvatiti da jeftino zapravo znači skupo, gledajući dugoročno. Na kupovinu gledajte kao na ulaganje, a ne na potrošnju. Obično ćete odabrati čizme koje koštaju 60 KM, ali one će za samo nekoliko mjeseci izgledati iznosano, izlizano, i već sljedeće sezone morat ćete kupiti nove. Odlučite se zato radije za kožne čizme koje koštaju, recimo, 200 KM. Trajat će godinama, a i dalje izgledati očuvano.

Naravno, u današnjem socio-ekonomnskom okruženju, teško ko može priuštiti kupovinu svega skupocjenog. U biti, sve što treba da napravite jeste razdvojiti proizvode. Jaknu, kaput ili čizme  uvijek je bolje kupiti kvalitetno, da traje. S druge strane, čarape ili majice koje su u trendu sezonski, ne moraju biti skupocjene, s dizajnerskim potpisom.

Najnovije

Popularno

Više savjeta