Kako iskoristiti talog kafe

Rijetki su oni koji negdje na nekoj polici u svom kućanstvu nemaju kafu. Bez obzira uživate li u njenom ukusu i mirisu ili ona služi samo za posjete gostiju, jedno morate znati – talog kafe može se iskoristiti na više dobrih načina u svakom domaćinstvu. U nastavku vam donosimo neke od trikova uz koje će vam život biti lakši.

Kako iskoristiti talog kafe

1Osušite talog na zraku, pa ga stavite u neku posudicu. Talog ostavite u hladnjak ili zamrzivač jer to će vam neutralizirati neugodne mirise. Isto tako možete ga trljati rukama, ako ste sjeckali luk ili imaju neugodan miris iz bilo kakvog drugog razloga.

2Ako imate hortenzije zasađene u svom vrtu, talog kafe pomoći će vam da im promijenite boje. Hortenzije imaju reakciju na promjenu PH, a dodavanjem taloga u zemlju gdje je korijen hortenzije, smanjuje se PH, te dolazi do promjene boje Ako imate biljke poput azaleje ili kamelije koje preferiraju kiselu zemlju slobodno u zemlju dodajte ostatke kafe. Talog dodaje hranjive elemente u kompost..

3Buhe koje napadaju pse možete temeljito istrijebiti sa svog ljubimca tako da pri kupanju psa, šamponu dodate malo kafe.

4Ako muku mučite sa insektima probajte da pospete talog na mjesta s kojih se želite riješiti mrava,  i to bi ih trebalo otjerati i držati podalje od kuće. Na isti način kafa djeluje i na puževe kao i na razne druge insekte.

5Ako je namještaj u vašem domu drven, s vremenom može biti izgreban. Osvježiti ga možete tako da u njega utrljate mješavinu paste za poliranje, taloga kafe i tople vode.

6Prije nego što krenete u čišćenje kamina, peći, bacite talog kafe preko pepela kako biste spriječili da se prašina diže po cijeloj prostoriji.

7Podočnjaka se možete riješiti tako da u njih utrljate malo taloga kafe i ostavite da odstoji. Kofein koji se nalazi u talogu će razbuditi vašu kožu.

8Za borbu protiv neugodnog mirisa cipela možete u najlonsku vrećicu staviti talog kafe, pa ga staviti u cipelu i ostaviti neko vrijeme u njoj. Najbolje je da talog ostavite u obući preko noći, kako bi u potpunosti pokupio sve neugodne mirise.

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta