Kako da znate koja su sobna vrata najbolja za vaš dom

Ne možete ozbiljno da razmišljate o renoviranju prostora, a da ne uključite tu i sobna vrata: sobna vrata utiču na izgled kompletnog enterijera, podižu cijenu nekretnini, jednokatna su investicija i ne mijenjaju se dugi niz godina. Zato je bitno da prilikom izbora dobro promislite i napravite najbolji izbor za vaš dom, imajući u vidu klimatske uslove u vašem kraju, dekor vašeg doma i cijene. O čemu sve treba voditi računa i kakva su sobna vrata u ponudi, pogledajte u nastavku teksta.

Kako da znate koja su sobna vrata najbolja za vaš dom

Sobna vrata su sastavni dio dekoracije stana

Sobna vrata mogu da izgledaju bezlična i nezanimljiva, ali mogu biti sastavni dio dekoracije sobe. Danas postoji mnogo stilova i tipova unutrašnjih vrata, pa se pobrinite da unesete dinamiku i originalnost kada gradite svoj novi dom po mjeri ili preuređujete postojeći. Iznenadićete se bojama, teksturama, kombinacijama sa metalom ili staklom koje su u ponudi. Bijela panel vrata mogu biti univerzalno rješenje, ali nemojte se po svaku cijenu odlučiti za njih.

Evo šta još treba da znate kada birate unutrašnja vrata za svoj dom.

Koji su najbolji materijali za izradu sobnih vrata?

Vrata koja odaberete treba da isprate ukupan dizajn vašeg doma i da služe svojoj svrsi u smislu obezbjeđivanja privatnosti, smanjenja prenosa zvuka, kontrole temperature i, naravno, uklapanja u vaš budžet. Prave se od različitog materijala i svaki od njih ima svojih prednosti.

  1. Sobna vrata od drveta

Sobna vrata od punog drveta izrađuju se od raznih vrsta kao što su mahagoni, javor, trešnja, jova, jela i bor. Vrata od punog drveta obezbjeđuju visok nivo zvučne izolacije. Takođe imaju veliku težinu i imaju čvrst izgled. Imajte na umu da fluktuacije u temperaturi i vlažnosti mogu uzrokovati da se vrata od punog drveta skupljaju, šire ili savijaju, pa umjesto toga izaberite kompozitna vrata za kupatilo ili drugu vlažnu oblast u vašem domu.

  1. Sobna vrata od medijapana

Sobna vrata od medijapana su napravljena od mješavine drvenih vlakana ili drugih derivata drveta. Ova vrata se neće skupljati ili širiti od vlage ili temperature i jeftinija su od vrata od punog drveta.

Vrata sa šupljim jezgrom

Vrata sa šupljim jezgrom su popularna jer imaju veliki izbor dizajna i jer su jeftina. Spolja su napravljena od šperploče, fiberglasa ili oblikovane kompozitne kože, a unutrašnjost sadrži kartonsko saće. Pošto je unutrašnja strana vrata šuplja, ova vrsta vrata nude malo u smislu prigušivanja zvuka ili kontrole temperature, ali su najjeftiniji izbor na tržištu.

Vrata sa čvrstim jezgrom

Vrata sa punim jezgrom su teža i prenose manje zvuka od vrata sa šupljim jezgrom. Ova vrsta vrata su napravljena od fiberglasa, drveta ili kompozita drveta spolja i drvenog kompozita iznutra. Vrata sa punim jezgrom su obično skuplja od vrata sa šupljim jezgrom, ali jeftinija od vrata od punog drveta.

  1. Vrata sa metalnim okvirom

Metalni okvir i staklena vrata nude savremeni izgled i često se koriste kao pregrade za prostorije ili za vrata ormara. Ova vrsta unutrašnjih vrata se koristi za funkcionalnost i kao element dizajna.

  1. Staklena vrata

Ova vrata su takođe veoma popularna jer postoje različite vrste koje su dizajnirane da odgovaraju budžetu, dekoru i mjestu gde su potrebna za ugradnju. Staklena vrata uglavnom dolaze sa drvenim ili metalnim ramom kako bi se osigurala laka ugradnja i njihova izdržljivost. Ako želite vrata od punog stakla, onda možete izabrati i vrata bez okvira, ali jedini problem sa vratima bez okvira je što ih je teže instalirati i manje su izdržljivi u poređenju sa vratima sa okvirom.

Održivi materijali i zaštita životne sredine

Kada birate vrata za svoj dom, potražite sertifikate Inicijative za zelenu gradnju i Savjeta za upravljanje šumama koji ukazuju na to da su u procesu proizvodnje korišćeni održivi materijali lokalnog porijekla. Pored toga, kupujte vrata od kompanija koje preduzimaju korake da smanje emisije, što dovodi do manjeg oslobađanja toksina u vazduh tokom procesa proizvodnje i nakon toga u vašem domu.

Kakva sve vrata postoje po načinu ugradnje?

Za razliku od materijala koji vizuelno obogaćuje prostor i ima ulogu u izolaciji, kakva vrata ćete po obliku ugraditi zavisi od površine samih prostorija u stanu.

  1. Panel vrata

Najčešći tip stambenih sobnih vrata nazivaju se panel vrata. Napravljena su od vertikalnih stubova i horizontalnih šina sa panelima koji se nalaze između okvira kako bi kreirali dizajn panela. Prave se i sa staklenim umecima.

  1. Francuska vrata

Francuska vrata su dvokrilna vrata sa staklom. Francuska vrata se obično koriste u estetske svrhe, a ne za privatnost. Oni omogućavaju puno prirodnog svjetla i dostupni su u različitim stilovima za rad sa bilo kojim dekorom, ali kada su sobe prostrane i kad želimo dijelove vizuelno da odvojimo. Dobro su rješenje ako radimo od kuće i želimo dio stana da odvojimo za kancelariju.

  1. Klizna vrata

Klizna vrata se kreću po gornjim šinama. Obično se koriste za plakare ili vrata kuhinje. Veoma su praktična jer štede prostor – ne rotiraju oko osovine i idealna su za manje sobe.

  1. Dvostruka vrata

Dvostruka vrata se koriste za pokrivanje velikog prostora gde bi prečnik okretanja standardnih vrata bio preširok. Na šarkama su i klize po stazi. Dvostruka vrata se obično koriste na ormarima ili ostavama.

Unutrašnja vrata ne moraju biti dosadna. Bilo da je vaš dom opremljen na savremeni način ili rustikalni, na tržištu postoji mnogo vrsta vrata koja će se savršeno uklopiti u vaš stil.

Najnovije

Popularno

Više savjeta