Kako da cvijeće duže traje

Cvijeće će trajati duže ako s dna saksije odstranite sve komadiće zelenog lišća. Hranjive tvari će tako ići direktno u cvijet, voda će ostati duže vremena bistra i tako mu podariti duži vijek trajanja. Također, ne zaboravite odstraniti svo uvenulo lišće s cvijeća prije nego što ga položite u vazu.

U zdjeli s vodom odrežite dno cvijeta čvrstim nožem ili vrtnim makazama. Ovaj će potez spriječiti ulazak zraka u biljku, te omogućiti biljci da kvalitetnije primi vodu iz vaze. Izbjegavajte rezanje običnim makazama jer bi ona mogla zgnječiti biljku i tako skratiti vijek trajanja.

Cvijeće uvijek stavite u čistu posudu ili vazu koju ste prethodno dobro oprali vrućom vodom i odgovarajućim deterdžentom. Nedostatak mikroorganizama u vodi spriječit će prebrzo truljenje cvijeća. Da bi vodu održali čistom, u istu možete dodati i kap izbjeljivača ili malo sode bikarbone. Odrezano cvijeće voli hladnoću! Cvijeće stoga uronite u hladnu vodu, ili buket položite na balkon te ga izložite hladnim jesenjim večerima. Trajnost cvijeća možete produžiti i ako poprskate malo laka za kosu s donje strane cvijeta.

Neki vjeruju da ćete produžiti trajnost odrezanog cvijeća ako u njihovu vodu dodate aspirin ili nešto alkoholnog octa. Ruže, primjerice, obožavaju gazirane napitke s dodatkom limuna i limete pa bi uronjene u ovu slatku tekućinu mogle ostati svježe i do 15 dana. Domaći cvjećari u vodu često dodaju kocku šećera i malo limunovog soka.

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta