Kako aparati za oblikovanje frizure utiču na zdravlje kose

Kako aparati za oblikovanje frizure koje mnoge žene koriste svakoga dana utiču na zdravlje kose. Oni su zaslužni za savršenu frizuru, ali koliko su zapravo štetni?

Da li volite uvijenu ili ravnu kosu? Šta god da birate, trebaće vam frizer ili aparat koji će vam u tome pomoći. Naravno, osim ako niste srećnica koja prirodno ima kosu baš kakvu želi. Aparati nam pružaju tu mogućnost da kod kuće imamo mini frizerski salon i da sami napravimo sjajnu frizuru. Ipak, ta sjajna frizura ima svoju cijenu, a to je oštećenje kose koje ćete primjetiti već nakon nekoliko mjeseci upotrebe aparata.

Kako aparati za oblikovanje frizure utiču na zdravlje kose

Predstavljamo vam najpopularnije aparate za kosu, i dajemo odgovore na pitanja koliko su štetni i šta sve treba da uradite kako biste sačuvali lijepu i zdravu kosu.

Pegla za savršeno ravnu kosu

Pegla za kosu postala je omiljeni kućni aparat. Ravna kosa je uvijek u modi, ali ona po “pravilima” treba da bude perfektno ravna, da svaka dlaka bude na svom mjestu. Presa lako to može da omogući. Svilenkast i sjajan izgled kose postiže se upravo uz peglu i svaka žena koja voli ravnu kosu potrudila se da nabavi jedan aparat za ispravljanje kose.

Osim ravne kose, sa peglom se mogu postići različite frizure, pa je njeno korišćenje veoma zabavno. Koristi se i za uvijanje, kovrdžanje, za pravljenje lokni i za razne druge frizure. Osim toga, peglanje kose je dosta jednostavnije nego feniranje, trebaće vam manje vremena i ne morate da zakazujete frizera. Sve ove prednosti kupe nas u istom trenu i imamo mnogo razloga da ispeglamo kosu.

Međutim, koliko god da je volimo, pegla oštećuje kosu čestim korišćenjem. Mnoge žene su na svojim primjerima uvidele koliko pegla za kosu može da bude štetna. Ako peglate kosu svakoga dana, za nekoliko mjeseci ona će postati zamršena, iskrzana, osušena. Ovo posebno treba da brine žene sa tankom i lomljivom kosom, jer dodatno uništava vlasi. Da budemo iskreni, 230 stepeni nije baš temperatura koja će goditi kosi.

Da se ne bi dogodilo da morate kosu da skroz ošišate i da je puštate da ponovo raste, bilo bi dobro da više pažnje obratite na njegu i da izbjegavate svakodnevno peglanje, ukoliko je to moguće. Kosa će početi da opada, a to vam se nikako neće svidjeti. Dajte priliku losionu koji zaustavlja opadanje kose da vam riješi problem!

Zaključujemo da pegle za kosu jesu štetne, ali to ne znači da treba da ih bacite i da se odreknete savršeno ravne frizure. Koristite preparate koji kosu štite od toplote i uvijek ih upotrebljavajte kada želite da peglate kosu.

Još jedna bitna stvar jeste da izdvojite dovoljno vremena prilikom peglanja kose i da to uradite što bolje, kako ne biste već narednog dana morali da ponovo peglate kosu. Ne postoji ni jedna pegla koja ne oštećuje kosu i toga morate biti svjesni, iako ste sigurno na reklami čuli suprotno. Toplota direktno utiče na vlasi, a pegla radi na tom principu. Jedino što možete učiniti jeste da nabavite peglu koja ima regulatore toplote i da je smanjite bar na 150 stepeni. Biće vam malo teže da ispeglate kosu i trebaće vam više vremena, ali ovaj trik je zaista efikasan, jer ne gorite toliko kosu. Pređite nekoliko puta preko pramena, potrošite malo više vremena, ali sačuvajte kosu.

Trebalo bi da izbjegavate da peglate kosu dok je vlažna, najbolje bi bilo da to radite kada je ona potpuno suha.

Kosu peglajte s vremena na vrijeme, ne svakoga dana. Radite to kada vam je baš stalo da ona bude ravna, ali ne pretjerujte. U međuvremenu, pružite kosi bogatu njegu, birajte prirodne šampone, koristite maske i regeneratore i štitite je na pravi način. Ako primijetite da vam pegla baš oštećuje kosu, usporite sa korišćenjem ili je potpuno izbacite iz upotrebe dok se kosa ne oporavi. Kosa nikako neće biti lijepa kada je izgorena, zato je pazite.

Figaro za divne lokne

Figaro, aparat koji jednostavno volimo! Ako želite lokne za nekoliko minuta, imaćete ih lako. Međutim, ako se ne koristi pravilno, figaro može postati neprijatelj vaše lijepe kose.

Talasi ne mogu da izađu iz trendova. Postoje razne tehnike uvijanja kose, tako da možete da birate veličinu svojih valova i da kreirate željenu frizuru za tili čas. I na figaru možete da podešavate temperaturu, pa i ovdje opet savjetujemo da je smanjite. Sigurno hoćete da vam lokne budu što duže na glavi, a za to morate da figaro držite duže na pramenu.

Možda ste imali priliku da na internetu vidite ćuveni klip gdje blogerka objašnjavala kako uvija kosu figarom, a zatim joj je pramen ostao u ruci. Iako smo se svi nasmijali na njenu reakciju, zapravo uopšte nije smiješno. Ne kažemo da će se i vama to dogoditi, ali svakako morate da pazite kako ne bise ostali bez zdrave kose.

Smanjite temperaturu figara jer ćete na taj način koliko toliko zaštititi kosu od prženja. Iako veća temperatura omogućuje i jasno definisane lokne, ona će osušiti vlasi kose, a onda će vam trebati mnogo vremena da je oporavite. Bolje je da smanjite temperaturu, a da produžite vrijeme pravljenja frizure. Ako se dogodi da oštetite kosu, moraćete da se pozdravite sa zavodljivim loknama na duži period. Potudite se da svaki pramen bude jednake debljine i da ih ravnomjerno uvijate.

Nemojte uvijati mokru kosu. To jednostavno nije dozvoljeno, tako je baš uništavate. Kosa je najosjetljivija i najslabija kada je mokra. Koristite zaštitu od toplote i sprejeve koji su namijenjeni baš za upotrebu prije samog stilizovanja kose.

Fen za sušenje kose

Savremenim ženama nezamisliv je život bez fena. Aparati za oblikovanje kose nikad nisu bili dostupni kao danas i jednostavno su nam preko potrebni. Kao što svakoga dana koristimo šminku, tako koristimo i aparate za kosu. Rijetko kad ćete vidjeti da žene zanemaruju sve ove proizvode, jer od kad su se pojavili, oni su nam mnogo olakšali život. Dali su nam tu moć da napravimo frizuru kakvu god zaželimo, za pola sata ili sat. A lijepa frizura koju smo sami napravili može da nas motiviše da i druge stvari radimo samostalno.

Fen za kosu svi imamo kod kuće, i pošto sve manje imamo vremena za prirodno sušenje kose, često ga i koristimo. Postoje profesionalni fenovi i fenovi za kućnu upotrebu. Profesionalni fenovi koji se koriste u frizerskim salonima dosta su jači i imaju više regulatora toplote. Sa njima je sušenje kose brže, pa zašto ne bismo njega izabrali?

Previše toplote suši vašu kosu i opet dolazimo do toga da toplota negativno utiče na vlasi. Kako god da okrenemo, štetnost u aparatima koje svakodnevno koristimo postoji i to ne možemo da poreknemo.

Ako dajete prednost feniranju jer mislite da je pegla previše štetna, moramo da vas razočaramo. Feniranje jeste malo sigurnije, ali ako niste vješti u baratanju četkom, može se dogoditi da čupate dlake iz korena, a onda kosa postaje sve ređa. Zamršena kosa i neminovno pucanje vlasi jeste nešto što će vas svakako sačekati. Ako ne možete bez feniranja, onda bi bilo najbolje da to radite u frizerskom salonu i da svoju kosu prepustite profesionalcima.

Kada koristite aparate za oblikovanje kose, morate kosu da njegujete i spolja i iznutra. Koristite šampone koji su dovoljno jaki da nahrane kosu i da joj vrate sjaj. Ako vam je kosa tanka, nemojte od korena oblikovati kosu kako je ne biste počupali i učinili da bude još tanja. I kada imate vremena, osušite kosu na prirodan način, to vam je ipak najbolje!

Četka za ispravljanje kose

Četka za ispravljanje kose obećava da ne šteti kosu kao pegla. Takođe, obećava i više volumena i lako oblikovanje. Iskustva su različita, a sve zavisi od tipa vaše kose. Ako vam je kosa gusta i teška za stilizovanje, onda ova četka neće biti dovoljno jaka, ali će svakako dosta pomoći tankoj kosi.

Postoje na tržištu i četke koje funkcionišu putem negativnih jona koji razbijaju naboj u kosi. Četka nanosi negativne jone na površinu kose, a time se stvara zaštita. Ploče su obložene keramičkom navlakom koja omogućava sigurniju upotrebu. Temperature kod ovih četki idu do 230 stepeni, kao i kod prese za kosu. Lakši je proces, jer samo treba dobro da isčešljate kosu, pa će vam trebati manje vremena za stilizovanje.

Ipak, i četka za ispravljanje kose radi na principu toplote, pa ne možemo nikako da kažemo da nije štetna. Ako vam je kosa suva, od ove četke će postati još suvlja.

Kosa je obilježje ženske ljepote i ne možemo to da zanemarimo. Naša kosa treba da uvijek bude lijepa i sređena, ali ne bi trebalo da pretjerujemo i da je time uništavamo. Budite žena koja sija od zadovoljstva i koja uvijek ima lepu frizuru, ali uložite novac i vrijeme u kvalitetnu njegu i u dobre proizvode. Sa aparatima ne pretjerujte i obezbjedite dobru zaštitu, ukoliko baš ne možete bez njih. Redovno pranje, uvijanje ili feniranje učiniće da kosa uvijek izgleda lijepo i uredno. Nemojte da zaboravite da pored svih ovih aparata idete redovno kod frizera i skraćujete ispucale krajeve, jer će tako kosa bolje da raste.

Najnovije

Popularno

Više savjeta