Aluminijska folija – 10 načina kako je upotrijebiti

Aluminijska folija ima više načina primjene, donosimo 10 najčešćih:

1Skinite hrđu s tuša, pipe ili ostalih zahrđanih površina. Napravite kuglu od folije i s njom dobro izribajte područje zahvaćeno hrđom.

2Naoštrite škare. Postupak je jednostavan – presavijte veliki list folije šest puta, zatim nekoliko puta zarežite u nju i škare će automatski postati oštrije.

3Riješite se statičkog elektriciteta iz odjeće. Od folije napravite lopticu veličine šake koju prije sušenja morate ubaciti u sušilicu za rublje ili u perilicu s funkcijom sušenja. Loptica će ukloniti statički elektricitet. Nakon upotrebe ne trebate ju baciti nego ju možete koristiti mjesecima ili sve dok ne primijetite da je previše oštećena.

4Dodatno zagrijte prostorije. Radijatori često slabije griju, a oni postavljeni na vanjske zidove umjesto na unutarnje prezide gube puno topline. Kako biste pojačali njihovo djelovanje ili sačuvali toplinu u prostoriji omotajte komad šperploče folijom i zatim ga stavite iza radijatora.

5Očistite zagoreno posuđe. Radili ste pečenje i predugo zaboravili na njega pa su meso i krumpir na dnu posude ostavili debeli zagoreni sloj? Ne brinite, ako vaše spužvice ne uspiju to ukloniti nakon namakanja, pomoći će vam folija. Zgužvajte list folije u malu kuglu s kojom ćete što izribati posudu. Ne zaboravite da prije toga obavezno morate u njoj ostaviti tople vode i deterdženta barem sat vremena kako bi zagoreni dio omekšao.

6 Očistite roštilj. Baš kao i za čišćenje posuđa, folija je sjajna za čišćenje rešetke roštilja. Kada se potpuno ohladi, namočite je s bijelim octom, pričekajte nekoliko minuta i zatim ostatke skinite s komadom zgužvane folije.

7Zaštitite pećnicu. Čišćenje pećnice jedan je od najmrskijih kućanskihposlova. Prije dugotrajnog pečenja mesa ili termičke obrade bilo koje druge namirnice koja ima običaj ‘špricati’ u doticaju s masnoćom, folijom obložite vrata pećnice, rešetke i dno. Nakon pečenja ostavite pećnicu otvorenu kako bi se ohladila i tek tada skinite foliju.

8 Osigurajte dječji madrac. Naši mališani često znaju napraviti ‘nered’ u svojim krevetićima – proliju bocu ili pak u procesu odvikavanja od pelena često znaju mokriti u krevet. Ako niste u mogućnosti nabaviti nepropusnu zaštitnu navlaku, a želite madrac zaštititi od tekućina, obložite ga folijom i zatim prekrijte s dvije plahte kako se folija ne bi ‘osjetila’.

9Napravite traktur. Neku tekućinu morate preliti iz jedne boce u drugu? Presavijte nekoliko puta list aluminijske folije kako biste je ‘podebljali’, zatim ga savijte u oblik malog traktura i osigurajte selotejpom.

10Zaštitite kvake i ručke tijekom bojanja zidova ili namještajaOmotajte ih folijom i bit ćete sigurni da prilikom eventualnog kapanja boje neće doći do oštećenja vrata ili namještaja.

Izvor: dnevnik.hr

Najnovije

Popularno

Više savjeta