10 načina da prividno povećate malu prostoriju

Istina, ne možemo premjestiti zidove jednim pokretom ruke. Ali možemo stvoriti optičke iluzije koje će vam pomoći u vizualnom povećanju čak i najmanjih životnih prostora.
Donosimo  nekoliko šema boja koji će vam omogućiti da lako transformirate svoju sobu, bez obzira koliko se to u tom trenutku činilo tjeskobno!

Kako prividno povećati malu prostoriju

1U svijetlom okruženju, obojeni pod pomaže “gurati” zidove u daljinu i djeluje tako da prostorija izgleda viša i šira.

2Odabir svijetle i zasićene boje ne samo za pod, nego i za plafon će vam pomoći stvoriti dojam širokog okruženja. Međutim, to će također učiniti da plafon izgleda niži.

3Odabir iste boje za zid u pozadini i pod učinit će da prostorija izgleda prozračnije.

4Korištenje iste šeme boja za zid u pozadini i plafon također čini prostoriju širom, ali vizualno smanjuje  dubinu prostorije.

5Drugi način da se bočni zidovi “gurnu” šire je smanjivanjem dubine prostorije. To se može postići pomoću svijetle boje kako biste istaknuli zid u pozadini.

Jako zasićena boja živa je i bogata, a slabo zasićena djeluje izblijedjelo i pomiješano sa sivom bojom

6Obrnuto, možete smanjiti širinu i povećati dubinu pomoću zasićene boje kako biste istaknuli bočne zidove prostorije.

7Ako je problem nizak strop to možete ispraviti odabirom svijetlih, zasićenih boja za bočne i stražnje zidove prostorije. To će vizualno smanjiti dubinu i širinu u korist visine.

8Odabir svijetlih boja nije jedini način za povećanje dojma prostranosti. I razne tapete mogu pomoći. Da biste svoju prostoriju učinili prozirnijom, upotrijebite svjetliju tapetu sa sitnim uzorcima na njoj.

9U nekim se prostorijama plafon može činiti previsokim. Vodoravne trake učinit će da plafon izgleda niži dok lagano smanjuje dubinu prostorije.

 

Okomite trake, naprotiv, mogu pomoći u prividnom podizanju niskih plafona.

10Ako želite da vaša prostorija izgleda šire i da se vizualno smanji dubina, vodoravne pruge na podu pomoći će da se postigne željeni učinak.

Najnovije

Popularno

Više savjeta