Kako pojačati Wi-Fi internet signal

0
673

Kako pojačati Wi-Fi signal sa kablovske, ADSL, mobilne ili neke druge mreže? To možete učiniti na neki od ova tri načina (ne mora nužno da radi uspješno) bez kupovine dodatne opreme i previše petljanja u podešavanjima.

Kako pojačati Wi-Fi signal

Promijenite kanal

Kada prvi put insalirate i podesite svoj Wi-Fi ruter, on je obično podešen na kanal koji ima najmanje “gužve”. Pomoću nekih od online alata (pogledajte video) pronađite najmanje zatrpan kanal i koristite ga kako biste imali bolji internet signal.

Premjestite Wi-Fi ruter i opremu

Problem sa jačinom signala može ležati i u tome što je vaš ruter postavljen, recimo između baze bežičnog telefona, konzole za igranje, TV uređaja, velikih ili manjih metalnih predmeta, debelih zidova ili preblizu drugim uređajima. Pronađite mjesto na kojem ima najmanje takvih uređaja koji mogu da izazovu smetnje tokom rada, u dio kuće ili stana, koji je najbliži svim prostorijama…

Napravite usmjerivač signala od konzerve ili metalne folije

Ovaj trik može da vam pomogne u podizanju jačine Wi-Fi mreže za nekoliko crtica. Pronađite bilo koju konzervu, dobro je očistite, odsjecite joj dno i isjecite veći dio gornjeg dijela (kruga), osim na jednom mjestu. Taj dio će vam biti potreban kao držač ostatka konzerve za usmjerivač. Isjecite zatim makazama konzervu po dužini i raširite je u polukrug. Kroz rupu konzerve provucite antenu usmjerivača i okrenite je na stranu gde bi trebalo ruter da šalje Wi-Fi signal.

Istu stvar možete da dobijete ako u odsustvu konzerve napravite kalup u obliku polukruga od kartona i obložite ga metalnom folijom (za pečenje).