Kako se pokreće automobil

Kako se pokreće automobil? Sila koja pokreće automobilski motor stiže iz benzina, ali kako se to tačno događa?

Kako se pokreće automobil

Benzin dolazi iz rezervoara u vozilu do motora putem jedne malene pumpe koju pokreće motor. Benzin najprije odlazi u rasplinjač koji se nalazi iznad motora. U rasplinjaču se benzin dobro izmiješa s tačno određenom količinom zraka.

Tako nastaje para sastavljena od benzina i zraka koja je vrlo eksplozivna. Ta para potom prolazi kroz cijevi kako bi stigla u cilindar. U cilindru se nalazi klip koji se pokreće nadolje i pritom usisava benzinsko-zračnu paru, tj. smjesu, u motor. To je prvi takt u postupku poznatom kao, četverotaktni ciklus.

Čim klip stigne do najniže tačke u ovom taktu, zatvori se u jedan ventil, tako da para ne može izaći iz cilindra. Kad se klip pokreće naviše u drugom taktu, on sabija uhvaćenu paru, čineći je još eksplozivnijom. Kada klip dosegne najvišu tačku u drugom taktu, svjećica stvara električnu iskru i tako nastaje eksplozija u cilindru.

Tlak izazvan eksplozijom tjera klip ponovo naniže, i to je treći takt. Kad klip stigne do donje najniže tačke u trećem taktu, otvara se jedan drugi ventil kako bi se izgorjelim plinovima omogućio izlazak. Dok se klip kreće u svom četvrtom i posljednjem taktu, ti plinovi izlaze iz cilindra.

Pogonska sila koja pokreće automobil nastaje prilikom trećeg takta klipa. Sile što pritiskuju naniže donji dio klipa, prenose se na osovinu koja se okreće i putem te osovine pokreće pogonske točkove automobila.

Najnovije

Popularno

Više savjeta