Kako nadograditi RAM memoriju na računaru

0
1520

1 Prva stvar koju treba učiniti je provjeravanje uputstva koje ste dobili sa računarom. Saznajte koji se tip matične ploče nalazi u vašem računaru. Na osnovu ove informacije možete saznati koliko vaša matična ploča ima slotova za RAM, kao i kojeg je tipa RAM memorija. Obratite pažnju na kompatibilnost RAM memorije koju želite da kupite i vrstu RAM memorije koju vaša matična ploča podržava.

2 Isključite računar i ostavite ga tako nekoliko minuta ne bi li se kondenzatori ispraznili.

3 Sada je potrebno diskonektovati sve periferne uređaje računara kao što su: monitor, miš, tastatura itd.

4 Odvrnite zavrtnje koji drže poklopac kućišta i položite kućište na pod (ako se radi o tower kućištu).

5 Uzemljte se preko računara. Ako imate antistatičku narukvicu stavite je oko zgloba. Drugi način na koji se možete uzemljiti je tako što ćete dodirnuti metalni dio kućišta. Ovo je potrebno učiniti da bi se izbjeglo nagomilavanje statičkog elektriciteta na vašem tijelu koji bi mogao da izazove pražnjenje koje je štetno za elektroniku.

6 Izvucite kartice ili bilo koju drugu unutrašnju komponentu koja onemogućava pristup RAM memoriji.

7 Uhvatite vaš memorijski modul za krajeve tako da ne dodirujete čipove ili pinove.

8 Otkočite osigurače RAM slota na matičnoj, ako postoje, i polako ubacite memorijski modul u slot.

9 Sada polako pritisnite RAM modul. Kada modul dođe u odgovarajuću poziciju, zaključajte osigurače. Možete nežno povući modul kako biste provjerili da li je dobro legao.
RAM-memorija

10 Kada se osigurate da je RAM na mjestu, možete opet priključiti sve unutrašnje komponente.

11 Priključite periferne uređaje, ali ne vraćajte poklopac kućišta još uvijek.

12 Uključite računar.

13 Kada se sistem podigne, provjerite koliko RAM memorije ima računar. To možete učiniti tako što ćete kliknuti desnim klikon na ikonicu My Computer i odabrati stavku Properties.

14 Ako računar nije detektovao dovoljnu količinu RAM memorije, isključite računar i ponovite postupak. Ako ovo ne riješi problem, zovite IT tehničara.

Savjeti

– Prilikom vađenja unutrašnjih komponenti morate zapamtiti gde se koja nalazila kako biste bili u mogućnosti da ih poslije vratite.

– Najbolje bi billo da sprovedete nadogradnju memorije na podu bez tepiha kako biste izbjegli nagomilavanje statičkog elektriciteta. Ako možete, položite kućište računara na sto.

-Ako vaš računar pokriva garancija, otvaranje kućišta i ugradnja novih komponenti obično je prekidaju.

-Ako niste u potpunosti razumjeli ove instrukcije ili niste baš najspretniji, najbolje je da konsultujete kvalifikovanog IT tehničara koji će ugraditi RAM memoriju umjesto vas.

Upozorenja

Ne pritiskajte previše memorijski modul prilikom priklučivanja u slot. Ako modul neće da lijepo legne velike su šanse da ste ga pogrešno okrenuli ili da ste pogriješili tip. Primjenom prevelike sile možete oštetiti modul kao i matičnu ploču.

Izvor: Kakopedija.com