Kako ustvari vidimo

Kako ustvari vidimo? Mozak je posrednik u interakciji očiju i vizualnih podražaja. Glavna je uloga očiju poslati sliku mozgu koji je potom interpretira te sukladno podražaju, šalje upute drugim dijelovima tijela koje će radnje izvesti.

Kako ustvari vidimo

Osjetljivost (ISO)

Osjetljivost naših očiju slična je onoj kod fotoaparata. U uvjetima jačeg osvjetljenja, osjetljivost naših očiju opada čime dolaze do izražaja finiji i svjetliji detalji, dok u uvjetima tame osjetljivost raste, što nazivamo “prilagodbom na tamu”. Vjerojatno ste već primijetili kako tamnija područja izgledaju zrnato i mutno. To je posljedica “porasta” osjetljivosti, a uzrok je činjenica da u tami vidimo samo crno-bijele nijanse. Ljudsko se oko vrlo brzo prilagodi svijetlim uvjetima, ali mu je potrebno znatno više vremena za prilagodbu u tamnijim uvjetima. Budući da središte oka nije osjetljivo na mrak, u takvim je uvjetima bolje gledati bočno.

ISO prilagodljiv na okolinu

Mrežnica ljudskog oka prilagodljiva je na varijacije u okolini, tako da tijekom vedrog dana opada osjetljivost, dok u tamnijoj pozadini, osjetljivost raste.

Visoki dinamički raspon

Dinamički raspon odnosi se na raspon između najsvjetlije i najtamnije regije koju oko može vidjeti. Do sada ne postoji prikladna tehnologija kojom bi se moglo imitirati ovaj raspon.

Balans bijele boje

Mozak je odgovoran za takozvani balans bijele boje koji varira ovisno o jačini svjetla. U svijetlim je (photopic) uvjetima naš vid manje osjetljiv na plave nijanse nego u tamnim (scotopic) uvjetima. Upravo zato naše oči izgledaju crvene na fotografijama snimljenima noću te zbog toga moramo koristiti opciju korekcije crvenih očiju.

Žarišna udaljenost

Žarište se kontrolira širenjem i stiskanjem leće oka. Žarišna udaljenost odgovara veličini očne jabučice.

Otvor

Zjenica, crna točka u središtu šarenice oka ponaša se kao otvor. Na jakom svjetlu promjer zjenice se može povećati i do jednog milimetra, dok se noću promjer otvora smanjuje do devet milimetara.

Zastor

Očni kapci ponašaju se poput zastora. Ljudski vid ovisi o eksponencijalnom propadanju.

Razlučivost

Razlučivost (rezolucija) ljudskog oka iznosi oko 1/60 stupnja.

Vid

Središnja točka u šarenici odgovorna je za sve ono što vidimo. Mozak spaja predodžbe tako da percipiramo točnu sliku prisutnih objekata. Može se usporediti sa stvaranjem crtanih filmova: nekoliko nepokretnih slika velikom brzinom vrtimo jednu za drugom zbog čega percipiramo kao da se slika pokreće.

Uloga mozga

Mozak je izvršni organ vida. Dakle, on je odgovoran za vid, a oči same po sebi ne vide ništa. One samo šalju vizualne podražaje u mozak koji ih interpretira i usmjerava naše ponašanje sukladno toj interpretaciji. To znači da su oči zapravo samo posrednik.

Najnovije

Popularno

Više savjeta