Zašto jesti mandarine

Mandarine, popularni agrumi bogati su vitaminom C i upravo im sad počinje sezona. Kao idealna namirnica za jačanje imuniteta i vitku liniju, mandarina obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijem, a tu su i vitamini grupe B, kao i kalcij magnezij, cink, bakar i željezo. Istraživanja su pokazala da kora mandarina sadrži hranljive materije koje uspješno snižavaju loš holesterol. Donosimo razloge zašto jesti mandarine i tako sačuvati svoje zdravlje.

Zašto jesti mandarine

Smanjuju upale

Mandarine pomažu tijelu da se bori protiv upalnih procesa zahvaljujući vitaminu A. Sadrže i veću količinu vitamina C, a s njime i dovoljno antioksidansa. Antioksidansi se bore protiv upala i akutnih bolesti, ali mogu smanjiti i dugoročne uticaje tih procesa na telo.

Jačaju imuni sistem

Imuni sistem je zadužen za nekoliko važnih funkcija u tijelu koje čuvaju naše zdravlje. Ali, ni imuni sistem sam po sebi nije imun na napade i treba ga jačati hraneći se tako da poboljšamo njegove zaštitne funkcije. Mandarine pomažu imunološkom sistemu da detektuje i potom uništi štetne, patogene organizme i tako nam pomažu da se sačuvamo od gripe, recimo, u sezoni pred nama. Za to su vjerovatno najzaslužniji bioflavonoidi u citrusnom voću.

Mandarina za vitku liniju

Kao idealna namirnica za jačanje imuniteta i vitku liniju preporučuje se i mandarina koja je sastavom slična naranči: obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijem, a tu su i vitamini B skupine te kalcij, magnezij, cink, bakar i željezo. Američki znanstvenici otkrili su da nam mandarine čak mogu pomoći pri mršavljenju. Naime, tvar nobiletin, kojeg sadrže ovi mali agrumi, potiče sagorijevanje masti. Savjet: nobiletin se uglavnom nalazi izravno ispod kore u bijelim vlaknima koja često skidamo. Stoga vrijedi i njih pojesti.

Može i na kožu

Od mandarina možete napraviti i masku za lice za zdraviji i blistaviji izgled kože. Uzmite 4 kriške mandarine, odstranite sjemenke i izmiksajte u blenderu sa žlicom jogurta i žlicom meda. Nanesite na lice i vrat i ostavite neka djeluje 10 do 20 minuta. Dobro operite lice, a masku možete koristiti dva puta sedmično ako imate masnu kožu te jednom sedmično ako imate suhu i normalnu kožu

Dobre su za oči

Zdravlje očiju održavamo unoseći hranu s karotenoidima kao i drugim antioksidansima. Mandarine sadrže i vitamin C i karotenoid vitamin A koji pomaže u sprečavanju makularne degeneracije, kao i u drenaži staklastog tijela oka gdje bi pritisak mogao uzrokovati galukom.

Podstiče zacjeljivanje rana

U tome je važan vitamin C iz mandarina. On je neophodan za sintetizaciju kolagena u tijelu. Kolagen je ključni sastojak naših zglobova, ali i drugog tkiva, uključujući kožu. Pojačana sinteza kolagena rezultira ubrzanijim zacjeljivanjem rana, manjim ožiljcima i generalno bržem oporavku nakon povreda.

Podstiče probavu

Mandarine sadrže i veću količinu biljnih vlakana koja su važna za ubrzanje probave i sprječavanje zatvora. Ali, enzimi u mandarinama podstiču i bolju probavu u želudcu.

Usporavaju starenje kože

Mandarine su veoma efikasno prirodno oružje protiv prevremenog starenja i generalno loše kože, najviše zbog velike količine vitamina C. Kao što smo već objasnili, on je ključan za optimalnu sintezu kolagena, što znači zdravlje kože i zglobova. Ako pušiš i imaš sivu kožu, baci se na mandarine.

Podstiču zdravi rast kose

Vitamin A u mandarinama naše tjeme održava hidriranim, a istovremeno poboljšava kvalitet kose. Osim toga, vitamin C u mandarinama može pomoći boljoj apsorpciji gvožđa iz hrane, a ono je ključno za kvalitet kose. Mandarine sadrže i vitamin B12 koji je važan za zdravlje kose i usporavanje stvaranja sve više sijedih, jer pomaže da folikule ostanu duže u fazi rasta.

Mandarina pomaže kod dijabetesa

Novija istraživanja također pokazuju da mandarine sadrže tvar nobiletin koja pomaže u borbi protiv pretilosti, čuva zdravlje arterija te štiti od dijabetesa tipa 2. Čak ni koru mandarine ne bi trebalo bacati jer je bogata ljekovitim eteričnim uljima. Mirisne korice mogu se nasjeckati, prosušiti i spremiti, kako bi se preko zime stavile u čajeve ili kako bi se od njih pripremila mirisna kupka protiv stresa. Naravno, koristiti bi trebalo samo koru organski uzgojenih, neprskanih plodova.

Najnovije

Popularno

Više savjeta