Šta je najvažnije činiti za uspješnu dijetu?

Mnoge su dijete prilično komplicirane i teške. Period na dijeti može, i gotovo sigurno će biti težak, ali ljudi se na dijeti često zamaraju potpuno nevažnim, ili manje bitnim stvarima te si nepotrebno dodatno kompliciraju mršavljenje. Od kompliciranih dijeta pojedinci često brzo odustaju i vraćaju svoje stare prehrambene navike, pa tako i stare kilograme. Donosimo par savjeta za uspješnu dijetu.

Šta je najvažnije činiti za uspješnu dijetu?

Prije svega, važno je napomenuti kako na dijetu ne valja gledati kao na kratkoročni tretman, već kao na dugoročan proces pri kojem je, osim mršavljenja, cilj stvoriti zdrave navike i uvesti ravnotežu u prehranu- tako će se održavati željena tjelesna kilaža.

Šta je zapravo najvažnije činiti kako bi dijeta bila uspješna?

Masne naslage predstavljaju uskladištenu energiju koju tijelo čuva i troši onda kada dovoljno energije ne dobiva iz hrane; naš organizam svaki dan zahtjeva određenu količinu energije (kalorija). Prema tome, ograničimo li unos kalorija iz hrane, organizam će biti prisiljen potrebnu energiju pribaviti iz uskladištenih masnih stanica, stoga je najvažnije na dijeti postići kalorijski deficit- unositi manju količinu kalorija putem hrane u odnosu na količinu kalorija koje naš organizam troši.

Upravo zbog toga kao najuspješnije dijete su se pokazale one koje zahtijevaju da osobe vode računa i bilježe ukupnu količinu hrane koju jedu na dnevnoj bazi prenosi Index. To se može činiti vođenjem dnevnika, putem mobilnih aplikacija ili internet stranica i sl. Važno je samo da se prati točan dnevni unos kalorija koji mora biti manji od potrošnje- kalorijski deficit. Dakle, nemojte se zamarati time da tražite namirnice od kojih mršavite ili pazite na točan broj i vrijeme obroka, nemojte misliti da će vam dodaci prehrani za mršavljenje pomoći, ili pak da ćete gubiti kilograme jer ste iz vaše prehrane izbacili kruh i paštu, ključ uspješne dijete je u tome da vodite računa o količini hrane koju unosite na dnevnoj bazi. To je najvažniji faktor mršavljenja, dok jedobar izbor kvalitetnih namirnica jednako važan za vrijeme dijete kao i kada niste na dijeti.

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta