Banane popravljaju raspoloženje i uništavaju ćelije tumora!

Nema ko ne voli banane! Ova čudotvorna voćka omiljena je svima, bez obzira na godine ili bilo koji drugi kriterijum, a najviše je vole sportisti. Banana svoju popularnost ne duguje samo ukusu već i nizu zdravstvenih blagodeti koje pruža organizmu.

Banane popravljaju raspoloženje i uništavaju ćelije tumora!

Prosječna banana ima oko 110 kalorija, bogata je kalijumom, manganom, vitaminima B6 i C, kao i vlaknima. Ne sadrži holesterol i masnoće, a izmiksanu je možete koristiti kao zamjenu za nezdravi puter.

Dokazano je, pored svega ovoga, da je mudrije pojesti bananu umjesto bilo kog slatkog energetskog napitka. Naime, banana bolje utiče na nivo dopamina od energetskih napitaka, ali ga i zadržava na visokom nivou i sat vremena nakon konzumacije. Dopaminje neurotransmiter koji direktno utiče na naše raspoloženje.

I to nije sve! Prema japanskoj studiji objavljenoj 2013. godine, banane koje na kori imaju crne/smeđe fleke proizvode supstancu TNF- faktor nekroze tumora, koja uništava ćelije tumora. Dakle, što je kora tamnija i prekrivenija tamnim pjegama, to su snažnije antikancerogene vrijednosti banane.

A poslije burne noći i koje čašice više, banana će vam biti odličan saveznik u rješavanju mamurluka! Za to je zaslužan kalijum, a ljekari preporučuju da jednu bananu pojedete prije spavanja, a drugu nakon buđenja. Mamurluk će biti znatno umanjen na ovaj način.

Ljekari i nutricionisti preporučuju svakodnevnu konzumaciju jedne banane za zdravlje i poboljšanje imuniteta, a to će sigurno dobro doći u borbi sa prehladama i virusima koji nam slijede.

Smoothie od banane za brzo i lako mršavljenje

(Ljepotaizdravlje.ba)

Najnovije

Popularno

Više savjeta