Uticaj radnog prostora na kreativnost i produktivnost

Postoji mnoštvo faktora koji su zaslužni za ostvarivanje dobrih rezultata svake uspješne kompanije. Prvo na šta pomislite je stimulativna nadoknada za uložen trud i rad zaposlenog, zdrav kolektiv i koherentan tim, što se ispostavilo da jeste polazna tačka i dio formule uspjeha. Međutim, dobro opremljen i podsticajan poslovni prostor zauzima visoko mjesto na listi radnih uslova firme i zapravo pokazuje koliko kompanija brine o svojim zaposlenima. Kancelarija je mjesto gde se odvija sva magija poslovanja i prostor gdje zaposleni provode mnoštvo sati tokom dana, stoga je neophodno da ona zadovolji potrebe radnika i obezbjedi im siguran i motivišući kutak za rad. Sasvim je sigurno da skučena prostorija, neudobna stolica i neispravan računar neće izvući ono najbolje iz zaposlenih, a samim tim izostaće i dobri rezultati.

Uticaj radnog prostora na kreativnost i produktivnost

Pročitajte šta predstavlja dobro organizovan poslovni prostor i na koji način može uticati na kreativnost i produktivnost zaposlenih. Na opremanje prostora gledajte kao na pametnu investiciju – uložite više, dvostruko će vam se vratiti!

Kvalitetan nameštaj i dodatna oprema

Komfor se zaposlenima može obezbjediti kupovinom kvalitetnog i udobnog kancelarijskog namještaja. Pođite od stolice koja treba da pruži udobnost tokom višesatnog sedenja i osigura da zaposleni iz kancelarije neće izaći sa ukočenim vratom i bolnim leđima. Stolice sa ergonomskom podrškom i visokim naslonom mogu biti odličan izbor, birajte one provjerenog kvaliteta čiji je vijek trajanja duži. Kancelariju organizujte tako da ostane dovoljno mjesta za funkcionalan sto, odgovarajući računar i njegove prateće elemente, kao što su štampač, čitač kartica, slušalice. Ne zaboravite da izdvojite prostor za skladištenje gdje bi se čuvala ostala potrebna oprema za kancelarije i sitan kancelarijski materijal kao što su makaze, olovke, heftalica, markeri za tablu.

Mir i tišina podstiču produktivnost

Prostori za sastanke i zajednička okupljanja zaposlenih od suštinskog su značaja za kreiranje jakog timskog duha i rađanje originalnih rješenja. To su mjesta gde se krčkaju sjajne ideje, razmjenjuju i prate rezultati projekta, i ostvaruje uspješna saradnja sa klijentima. Međutim, svaki pojedinac u timu treba da ima mjesto koje će mu obezbjediti mir i tišinu, kako bi što bolje sumirao utiske sa zajedničkih sastanaka i fokusirao se na predstojeće ciljeve. Prostor u kome će bez buke, zvonjave telefona i glasne muzike razmišljati o idealnim projektnim rješenjima, koje će na posljetku nesumnjivo dovesti do dobrih rezultata.

Prirodna svetlost i čiste prostorije

Istraživanja pokazuju da prirodno osvjetljenje čovjeka čini budnijim, a samim ti i povećava njegovu kreativnost i motivaciju za radom. Dovoljnu količinu prirodnog svjetla dobićete postavljanjem velikih prozora i bojenjem zidova u svjetlije tonove. Ne zatrpavajte kancelariju  bespotrebnim namještajem i detaljima koji ničemu ne služe, time gušite prostor i ostavljate utisak skučenosti. Sobne biljke su uvijek dobrodošle i one vam mogu nadomjestiti nedostatak prirode u zatvorenom prostoru. Zelena boja čovjeka čini srećnijim i slobodnijim, a takvo raspoloženje može probuditi kreativnost u svakom zaposlenom. Od velike važnosti je da svakog jutra zaposlene dočeka čista kancelarija, tako će bez ometanja uploviti u nove radne avanture.

Trenuci opuštanja kao važan faktor

Neizostavan dio svakog ispunjenog i uspješnog radnog dana predstavlja kvalitetno provedeno vrijeme za pauzu. Momenti opuštanja tokom gustog rasporeda napornih sastanaka i neprekidnog multitaskovanja doprinose boljem raspoloženju zaposlenih i povećavaju njihovu efikasnost tokom rada. Svakome je potreban predah i trenuci koji će nas na kratko odvojiti od posla i pomoći da se opustimo. Udobne sofe, lejzi beg vreće biće dovoljne da se udobno smjestite i uživate u zasluženoj pauzi. Dobro opremljena čajna kuhinja takođe može biti idealan kutak za druženje zaposlenih, a ponekad se upravo na ovakvim mjestima rađaju inovativne ideje. Neke kompanije brinu o zdravlju zaposlenih tako što opreme posebne prostore spravama za vježbanje i organizuju zajedničke treninge – jer u zdravom tijelu je zdrav duh, a samim tim i efektivan rad.

Posvetite ovom segmentu poslovanja malo više pažnje i opremite prostor po ukusu vaših zaposlenih. Istražite šta je ono što ih motiviše i čini da se osećaju ispunjenima. Dobar i zadovoljan tim čini čuda, a rezultati koje ostvaruju pomjeraju granice!

Najnovije

Popularno

Više savjeta