Smanjuje li se želudac ako jedemo manje?

Smanjiti promjer struka jedući manje ili promjenom ishrane je, uz adekvatnu tjelovježbu, definitivno je moguće. Međutim, smanjuje li se želudac ako jedemo manje?, to je nešto što treba staviti na testiranje.

U teoriji vjeruje se kako, ukoliko jedemo manje, naš se želudac smanjuje, pa smo onda i manje gladni. Zaustavljamo proces debljanja i živimo život lagani kao perce.

Zvuči idealno dok ne saznaš koliko malo bi zapravo netko trebao jesti, kako bi postigao takav učinak. Istraživanja su pokazala kako, ukoliko pretili žele smanjiti želudac za 75 posto, moraju jesti samo 600 kalorija dnevno.

“Plus, čak i da uspijete smanjiti obujam želuca, to ne znači kako ćete smanjiti osjećaj gladi”, kaže kalifornijski gastroenterolog James J. Lee. Lepin i grelin, kemijski spojevi, horomoni, odgovorni su za stvaranje osjećaja gladi. Kada se smanje količine hrane koju unosimo u organizam, poraste proizvodnja grelina i lepina. “To znači, što je želudac manji to je glad veća”, pojašnjava Lee.

Mršavljenje izgladnjivanjem najgore je što možete učiniti svojem tijelu. Ne samo da nije zdravno, već nije niti učinkovito. Čak polovica ljudi koja izgladnjivanjem nastoji smršaviti, vrati se na staru kilažu ili se još dodatno udeblja.

“Kapacitet želuca nije najvažnija stavka kada je u pitanju mršavljenje”, dodaje Lee i ističe kako se smršaviti može uspostavom kontrole nad radom grelina i lepina.

Hrana bogata vlaknima i proteinima postiže upravo to, hormonalni balans kojim se smanjuje glad, a povećava potrošnja kalorija.

“Veći broj manjih obroka i najmanje 7 sati sna dnevno osnova su za pravilan rad hormona koji reguliraju glad”, poručuje gastroenterolog.

VIše o ISHRANI I ZDRAVLJU

(Magazin.hr)

Najnovije

Popularno

Više savjeta