Savršena koža mlade žene: 7 savjeta za nepogrješiv izgled

Otvarajući vrata nove etape života, svaka mlada žena po prirodi stvari počinje da oblikuje jedan novi pristup svom fizičkom izgledu. Samo doba adolescencije je period eksperimentisanja, traženja sebe, svog stila i obrazovanja prioriteta, dok ga u velikoj mjeri prate i izvjesni izazovi na planu njege kože, čiji izgled značajno utiče na samopouzdanje i odnos prema sebi i svojoj okolini. S druge strane, zakoračivši preko praga zrelosti, odjednom valja okrenuti drugi list kada je odnos prema izgledu i zdravlju lica i tijela u pitanju. Sada je potrebno prepoznati korake njege kože koji odgovaraju drugačijim zahtjevima na duže staze. Zadovoljna izgledom svoje kože, svaka žena će imati daleko više entuzijazma povodom podviga koje je u ovom periodu života čekaju na privatnom i profesionalnom planu. Iz tog razloga u ovom tekstu nudimo savjete za njegu kože koji će mladim ženama pomoći da zablistaju i prigrle svoju ženstvenost u pravom smislu te riječi.

Čišćenje kože kao osnovni korak

Redovno i pravilno čišćenje kože je neizostavna stavka kada je njega lica u pitanju. Činjenica je da je ovaj korak nešto što nerijetko uzimamo zdravo za gotovo, te biva zbrzan ili ga u potpunosti preskačemo. U ovom periodu života je već moguće prepoznati tip svoje kože, iako na nju još uvek utiču hormoni koji su u periodu adolescencije uglavnom zadavali veće muke. Spram tipa kože, odaberite preparate samostalno ili u dogovoru sa dermatologom i ne zaboravite da kroz rutinu čišćenja kože prođete na početku i kraju svakog dana. Adekvatnom higijenom lica sprječićete upale, oslobađajući pore nečistoća i čestica mrtve kože koje se u njima sakupljaju u toku dnevnih aktivnosti, ali i u toku noći.

Borba sa aknama i ožiljcima

Činjenica je da akne u velikom broju slučajeva ne napuštaju našu svakodnevicu, iako su tinejdžerske godine iza nas. Sa druge strane, ovaj period života je mnogim mladim osobama ostavio podsjetnike na njih u vidu ožiljaka, koji značajno mogu narušiti samopuzdanje, odnosno ukupnu sliku sebe. U ovakvim slučajevima stručnjaci iz oblasti dermatovenerologije preporučuju efikasno lasersko liječenje akni i ožiljaka od akni, koje nema mogućih neželjenih efekata, a značajno pomaže u prevazilaženju ove prepreke na putu ka zaista lokepoj i zdravoj koži.

Piling kože lica

Usko u vezi sa čišćenjem lica kao neizostavnom rutinom njege kože, te i sa izazovima poput upalnih procesa na njoj, jeste piling lica. Piling kože lica ne podrazumjeva korak u okviru dnevne njege, već rutinu koju valja sprovoditi jednom nedjeljno, ne bi li koža iskusila dubinsko čišćenje i potpuno se oslobodila mrtvih ćelija i rizika koje nečistoće sobom donose u domenu upalnih reakcija. Piling ne podrazumjeva nužno posjetu kozmetičkom salonu, već ga možete sprovoditi kod kuće, te čak i sami napraviti, na primjer pomoću malo sode bikarbone i nekoliko kapi limunovog soka.

Dnevna krema i hidriranje

Do adekvatnog rješenja u pogledu odabira dnevne kreme dolazi se prije svega određivanjem tipa kože. Ovo može učiniti dermatolog, dok ćete i sami moći da izvedete zaključak na osnovu prethodnog iskustva. Hranljivu kremu za lice valja nanositi svakodnevno iz više razloga. S jedne strane, iako se čini da bore još uvek pripadaju dalekoj budućnosti, ovo je period života kada je potrebno baviti se njihovom prevencijom, tačnije njihovim odlaganjem. S druge strane, na ovaj način ćete zaštititi kožu od štetnih sastojaka šminke koju eventualno nanosite, odnosno sprječiti njihovo prodiranje u dublje slojeve kože.

Noćna njega lica

Adekvatnom noćnom njegom lica se sprječava isušivanje kože, koje dovodi do umornog izgleda. Nanošenjem noćne kreme u ovom periodu života obezbjedićete svojoj koži preko potrebnu hidrataciju. Odlično rješenje je dodatak AD kapi za lice u Pantenol kremu ili ulje jojobe. Nakon večernje rutine čišćenja lica, dakle prije odlaska na spavanje, nanesite tanak sloj odabrane noćne kreme ili ulja i na taj način budite sigurni da će vaša koža izgledati svježe svakog jutra i dati vam elan za aktivnosti u danu koji je pred vama.

Nega predela oko očiju

U ovom periodu života još uvijek nije potrebno razmišljati o anti-age preparatima i tretmanima. S druge strane, njega kože oko očiju je veoma važna za ukupan izgled kože lica. Činjenica je da tamni kolutovi oko očiju poručuju da je potrebno pozabaviti se ovim predjelom u smislu njegove hidratacije. Tanku kožu, koja je karakteristična za ovaj dio lica, nije poželjno opterećivati teškim kremama i masnoćama, već valja odabrati laganu kremu blaže teksture ili adekvatan gel namenjen njegovanju ovog područja i eventualno uvesti hladne obloge za podočnjake u svoju dnevnu ili nedeljnu rutinu.

Zaštita od UV zračenja

Iako se čini da osunčana koža pomaže estetici lica, imajte na umu da je ovo trenutni efekat. Na duge staze, izlaganje sunčevim zracima bez adekvatne kreme za zaštitu od sunca dovodi do dehidiranog i umornog izgleda kože, a takođe podstiče razvoj akni i bubuljica, zbog čega je neophodno raditi piling. Zbog toga je važno da posvetite pažnju adekvatnoj zaštiti i redovno nanosite kremu za sunčanje. Ove kreme ne sprječavaju efekat preplanulosti, te ćete željeni ten nesumnjivo postići, dok ćete ujedno odgovorno i pravilno brinuti o zdravlju svoje kože.

Lijepa i zdrava koža je nesumnjivo na listi želja svake mlade žene. Ukoliko pratite korake adekvatne nege kože, ova stavka zasigurno neće ostati samo u domenu želja i naposljetku će rezultat biti blistav izgled i samopouzdanje koje plijeni.

Najnovije

Popularno

Više savjeta