Radi li se o običnom štucanju ili o znaku moždanog udara?

Popili ste čašu pive malo prebrzo i počeli štucati? Iako vas ovo može iritirati, nije znak bolesti. No, ponekad štucanje može biti i signal moždanog udara.

Radi li se o običnom štucanju ili o znaku moždanog udara?

Prije nego se uzbudite, ne govorimo o štucanju uzrokovanom prebrzim ispijanjem pive, nego o bolnom, nepovezanom, stalnom štucanju koje se pojavljuje ničim uzrokovano, ističe dr. Diana Greene-Chandos, ravnateljica neurološkog odjela u medicinskom centru sveučilišta Wexner.

Kada je štucanje uistinu znak moždanog udara, ako obratite pažnju na tijelo, možete primijetiti da se istovremeno pojavljuju i drugi simptomi poput boli u prsima, i obamrlosti tijela prenosi Index.hr. No, kako kaže dr. Greene-Chandos, štucanje je obično toliko jako da drugi simptomi prođu nezapaženo.

Zvuči strašno, ali o tome se mora još puno otkriti i potrebno je provesti dodatna istraživanja. Dr. Greene-Chandos je sa svojim timom nedavno provela istraživanje u koje je uključila oko 1.000 žena te otkrila kako ih samo 10 posto zna da štucanje može biti signal za udar, no kaže kako ju ta informacija nije toliko šokirala koliko činjenica da vjerojatno puno liječnika ne zna za ovu pojavu.

Ako se osoba pojavi u bolnici sa ozbiljnom štucavicom i čudnim osjećajem kojeg ne zna objasniti, većina bolničkog osoblja neće odmah pomisliti da se radi o moždanom udaru, ali svaka minuta je važna – antikoagulansi (sredstva koja sprječavaju zgrušavanje krvi) najbolje djeluju ako su primljeni u kratkom vremenskom roku, prenosi prevention.com.

Jasno je da su veče šanse za preživljavanje što se prije obratite liječniku. Naravno da se ne morate preplašiti svakog štucanja, ali ako poznajete svoje tijelo i obratite pažnju što vam govori, znati čete pravilno reagirati i u ovoj situaciji.

Najnovije

Popularno

Više savjeta