Pozitivno radno okruženje utiče na veću produktivnost: Kako do srećnijih i zadovoljnijih radnika

Svaka kompanija koja želi da bude uspješna u poslovanju zna koliko su radnici bitan faktor. Ne samo da su oni ti koji zaista drže firmu, nego treba raditi i na tome da se ulaže u njihovu budućnost u firmi kako bi se ti uspjesi nastavili nizati i u godinama koje slijede. I zato se sve više poslodavaca odlučuje da radnicima obezbjedi prijatan prostor za rad i pozitivno radno okruženje u kom će moći neometano da rade. Pored toga treba da se istakne i želja za komunikacijom i poboljšanje međuljudskih odnosa na kojima se sve više radi kako bi se ovaj prostor dodatno otvorio i omogućio svima da budu zadovoljni na svom radnom mjestu.

Pozitivno radno okruženje utiče na veću produktivnost

Povratna informacija

Svako ko dobro radi svoj posao to i sam zna, ali je jedno biti sam uvjeren u to, a drugo dobiti i zvaničnu potvrdu. Neke kompanije imaju običaj da u određenom periodu rade evaluaciju rada svojih zaposlenih i da kroz razgovor pređu neke od najbitnijih činjenica. Često su ovo sastanci na kojima se iskazuju pozitivne stvari kako bi se dobio podsticaj da se dalje nastavi istim ili još boljim tempom. Psiholozi naglašavaju da čak i jedan pozitivan komentar koji zaposleni može da dobije može da ima veliki uticaj na dalji rad.

Pozitivno radno okruženje

Funkcionalan prostor za rad

Ukoliko pogledate prostorije za rad nekih od najpoznatijih kompanija, nećete steći utisak da se radi o poslovnom prostoru. Upravo zato se sve više firmi okreće ka funkcionalnijem i ležernijem prostoru za rad nasuprot ozbiljnom i svedenom poslovnom izgledu. Prostor u kom se nalazimo i radimo utiče na našu volju za rad, brzinu obavljanja poslova, ali i kreativnost, te je uvijek bolje okrenuti se željama i komentarima zaposlenih jer su oni ti koji će najviše vremena provoditi u ovim prostorijama. Od prostora za kafu i obroke do veselih i opuštajućih boja kada je u pitanju kancelarijski prostor, čak i najmanja sitnica može da napravi veliku razliku.

Zdravlje na prvom mjestu

Potrebno je obratiti pažnju i na zdravlje zaposlenih – kako na psihičko tako i na fizičko. Ukoliko vam prostor i tip posla dozvoljavaju, učlanite zaposlene u teretanu i omogućite im da prije ili poslije posla posvete malo vremena svom zdravlju. Pored toga, kvalitetni i zdravi obroci su sastavni dio svakog radnog dana te vaš izbor mogu biti svježi obroci za firme iz Beograda koji nude balansirane i zdrave obroke koji će prijati vašim zaposlenima. Ovakav vid organizacije će pokazati svima koliko ste posvećeni kreiranju pozitivnog okruženja na poslu i koliko mislite i na zdravlje zaposlenih.

Zajedničke aktivnosti

Tim bilding aktivnosti su u posljednjih nekoliko godina postale popularne i kod nas te se sve više firmi odlučuje za ovaj vid poboljšanja komunikacije i međuljudskih odnosa. Kao jedna od najpopularnijih aktivnosti se javljaju sportski događaji ali se polako okreću i onima koje se mogu organizovati i u prostorijama firme te se tako ležerni petak polako ustaljuje i u nekim domaćim firmama. Cilj ovih aktivnosti jeste da se zaposleni bolje upoznaju, opuste kada je u pitanju međusobna komunikacija i spremnost na saradnju ali i da se stvori bolja atmosfera na relaciji zaposlenih i nadređenih.

Proslave i nagrade

Jedan od najboljih stimulansa za sve zaposlene jesu bonusi i nagrade koje mogu da se ogledaju u finansijskom smislu ili u vidu unaprijeđenja. Ukoliko su ove stvari jasno definisane te svi zaposleni znaju šta moraju da postignu kako bi došli do bolje pozicije ili bonusa na platu, jasno je da će više raditi i biti spremniji za prihvatanje više posla.

Pored toga, obilježavanje značajnih datuma i praznika je nešto što može da bude korisno za sve u firmi – pokazuje brigu o zaposlenima, ali i želju da se zajedno proslave datumi bitni svima koji grade budućnost firme.

Ponekad nije stvar u inovatvnosti jer su sve ove stvari manje-više poznate, nego se radi o najbitnijim aspektima koji se tiču zaposlenih. Čak i mali znakovi pažnje mogu da pokažu veliku spremnost da se iskaže zahvalnost i stvori pozitivna atmosfera za rad koja može da dovede do odličnih rezultata.

Najnovije

Popularno

Više savjeta