Navike koje negativno utiču na ljubavnu vezu

Uvriježeno mišljenje da na istinskoj ljubavi nije potrebno raditi, već je ona sama po sebi postojana, predstavlja kamen spoticanja za mnoge parove. I u slučajevima bezuslovne ljubavi, stabilnost same emocije ne podrazumjeva istovremeno i kvalitetnu i održivu vezu između partnera, šta više. Čak i ukoliko se složimo sa idejom da prava ljubav ne jenjava bez obzira na okolnosti, sama priroda odnosa među partnerima nesumnjivo zahtjeva izvjesnu posvećenost i trud. S druge strane, nošeni određenim očekivanjima, trenutnim raspoloženjima i nerijetko poljuljani svakodnevnim izazovima, skloni smo da u vezama činimo pogrešne korake koji dovode partnerski odnos u pitanje. U ovom tekstu ćemo se, stoga, baviti onim greškama koje najčešće činimo u ljubavnim vezama i načinima na koje ih možemo preduprijediti ili prevazići njihove posljedice.

Navike koje negativno utiču na ljubavnu vezu

Ne razgovaramo o osećanjima

Postoje određene teorije koje govore da prilikom konflikta ili vidnog nezadovoljstva u vezi zapravo izazivamo u partneru ista osjećanja sa kojima se i sami suočavamo i povodom kojih preispitujemo ovaj odnos. Stoga je otvorenost povodom svojih emocija više nego korisna prilikom rješavanja problema u vezi, ali i izgrađivanja zdravog odnosa koji se zasniva na razumjevanju i empatiji. Ukoliko se izmjestimo iz svoje pozicije i odstupimo od osuđivanja partnera povodom svojih nezadovoljstava, te pokušamo da razumijemo da se i on susreće sa sličnim osjećanjima, moći ćemo da vodimo konstruktivne razgovore i naposljetku izbjegnemo potrese koji će poljuljati, a možda i urušiti vezu. Vrlo je važno da svoje viđenje situacije koja u nama budi određena osjećanja argumentujemo, dok je sa druge strane slušanje partnera jednako važno. Ključ je da ne dozvolimo da budemo zasljepljeni trenutnim raspoloženjem, a takođe i da ne pretpostavljamo reakcije partnera na ono što imamo da kažemo. Njegovanje kulture razgovora u vezi je od izuzetnog značaja i ujedno osnovni način održavanja kvalitetnog odnosa.

Podrazumjevamo strast i zapostavljamo seksualnost

Strast je u osnovi jedna od vodilja uspješnog partnerskog odnosa. Ma koliko ona sama ne može biti jedini temelj zdrave ljubavne veze, izostanak ovog faktora može značajno ugroziti partnerski odnos. Ovaj vid intime, kao činilac valjanog ljubavnog odnosa, je izuzetno važan i strast samu po sebi ne možemo podrazumjevati, jer je to put ka njenom jenjavanju, već je potrebno na njoj raditi i osvježavati ovaj segment veze. Iako još uvijek u određenim krugovima tabu, seks postaje sve češće tema kojom se bavimo u težnji ka kvalitetnom životu, jer je seksualnost odlika svake zrele osobe. Danas postoje pouzdani izvori iz kojih se možemo informisati na ovu temu, poput Instagram profila Marijane Kašić, koja nam pruža uvid u značaj njegovanja sopstvene seksualnosti, razbija mitove o seksu i razjašnjava nepoznanice i dileme. Dinamičan i uzbudljiv seksualni život možemo postići na brojne načine, među kojima će to najčešće biti uključivanje različitih igračaka i izazovnog veša. Istraživanje drugačijih seksualnih poza je takođe način da osvežimo intimne odnose, pri čemu su uglavnom veoma korisni lubrikanti na bazi vode, zarad povećanja seksualnog užitka i naposletku olakšavanja ovakvih vrsta eksperimenata. Mnogi parovi su skloni da načine korak unazad kada dođe do izvesnog zasićenja u pogledu seksualnih odnosa, dok je to zapravo samo znak da veza traži malo više posvećenosti. Ovo može biti i veoma usko u vezi sa prethodno istaknutom potrebom za otvorenim dijalogom o osjećanjima i nesumnjivo je dobar savjet da i na ovu temu razgovaramo sa partnerom.

Ljubav je u krvi: Koje su grupe najbolja kombinacija za vezu?

Nemamo vremena za partnera

Svakodnevne obaveze i brz stil života koji većina nas vodi, kao i stres koji ovakva situacija sobom nosi, nesumnjivo dovodi do određenih posljedica na ljubavnom planu i nerijetko se dešava da prosto ne nalazimo vrijeme za partnera. Činjenica je, sa druge strane, da nije problem u tome što to vrijeme ne pronalazimo, već što ga zapravo ne tražimo. Ova stavka može uticati negativno i na ostale faktore uspješnosti veze, kako na na komunikaciju, tako i na seksualni život. Trenuci koje provodimo sa patnerom, a koje posvećujemo upravo njegovanju odnosa sa njim, bilo da je u pitanju zajednička aktivnost u domenu društvenog života i hobija ili je u pitanju prosto udobno veče uz film i kokice, biće od izuzetnog značaja za održavanje dobrog odnosa i njegovo učvršćivanje. Sa druge strane, ukoliko dozvolimo da se naši dani nižu bez momenata istinske i isključive povećenosti vezi, prijeti nam izvjesno udaljavanje, koje je teško prevazići i obnoviti bliskost. Ovi trenuci mogu biti i zajedničko pranje sudova, ukoliko se fokusiramo na to da je u pitanju zajednička aktivnost, a ne svakodnevna obaveza. Preslikavanje nezadovoljstava mimo veze na nju je veoma velika greška, koja može zatezati odnos do tačke pucanja, te otvoriti vrata nesporazumima i konačno potpunom nerazumjevanju među partnerima. Stoga je važno da s vremena na vrijeme ostavimo sve spoljne faktore po strani i fokusiramo se samo sebe i osobu koju volimo.

Zapostavljamo sebe

Ne bismo li mogli da pružimo ljubav drugima, odnosno da im pokažemo ljubav u mjeri u kojoj je zaista osjećamo, moramo na prvom mjestu voljeti sebe. S druge strane, mnogi parovi su skloni da zanemaruju značaj njege svog fizičkog izgleda i forme uopšte nakon određenog vremena. Razlozi za zanemarivanje sebe u vezi mogu biti različiti i jedni drugima sasvim suprotni. Tako će pojedinci osjećati sigurnost i dozvoliti sebi da se zapuste jer računaju na naklonost partnera, dok će drugi osjećati da partneru svakako nije bitno kako izgledaju. Ovakav odnos prema sebi je korjenito pogrešan, kako u vezi, tako i mimo nje za pojedinca kao individuu. Njega sebe je važna kako zbog samopouzdanja, koje ukoliko je urušeno može dovesti do preispitivanja svih segmenata veze, tako i zbog očigledne potrebe za održavanjem međusobne fizičke privlačnosti. Zbog toga je vrlo bitno da ulažemo trud u njegovanje svog izgleda i zdravlja, te budemo zadovoljni sobom, ne bismo li bili zadovoljni svojom vezom. Naposljetku, osobi koju volimo želimo da pružimo najbolju verziju sebe, zar ne?

 

Ljubavne veze su veoma kompleksne, upravo iz razloga što počivaju na tom najkompleksnijem osjećanju koje nas u svojim različitim vidovima vodi kroz život i daje nam energiju za suočavanje sa svim izazovima koje on može sobom donijeti. Zbog toga moramo da budemo svjesni da odnos sa partnerom zahtjeva neprestano ulaganje truda i rad na različitim nivoima povezanosti. Na ovaj način ćemo doprinjeti prije svega sopstvenoj sreći, koja istovremeno zavisi i od sreće osobe koju volimo.

Najnovije

Popularno

Više savjeta