Kako lakše zaspati tokom vrućina

Teško da postoji osoba koja nije imala problema sa spavanjem zbog vrućine, a postoji samo jedan mali trik koji je dovoljan da se tijelo ohladi pa da ne bude više zapreka za čvrst i okrepljujući san.

Kako lakše zaspati tokom vrućina

Ono što pomaže je da izbaciš jednu nogu izvan pokrivača jer tijelo se najbolje hladi preko stopala. Idealna temperatura za spavanje je 18 stepenia Celzijevih, a kada osoba spava tjelesna temperature se smanji za jedan do dva stepena.

Kada ne možemo zaspati zbog vrućine to znači da se naše tijelo bori protiv pregrijavanja, piše MissZdrava. Stoga sobu prije spavanja ljeti treba po mogućnosti rashladiti. Mnogi jednostavno ne mogu zaspati bez pokrivača jer im daje osjećaj sigurnosti i zaštićenosti, ako si i ti među njima bit će dovoljno da izbaciš jednu nogu i tako omogućiš tijelu da se rashladi.

Dodatni savjeti za bolji san tokom vrućina:

  • Prije nego što odeš u krevet istuširaj se hladnom ili mlakom vodom, ovako ćeš izravno bar na kratko spustiti tjelesnu temperaturu.
  • Namači stopala u hladnoj vodi 10 minuta prije spavanja jer se toplina brže gubi kroz ekstremitete (noge i glavu).
  • Još jedna alternativa je i vlaženje kose.
  • Izbjegavaj naporno vježbanje prije spavanja i tešku začinjenu hranu. Čim sunce izađe navuci rolete i zatvori prozore, a otvori ih tek kada van zrak postane hladniji.

Najnovije

Popularno

Više savjeta